У Львові триває акція з вимірювання артеріального тиску

DSC_1738

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради щорічно проводить травневу акцію з вимірювання артеріального тиску у населення з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ) та запобігання її ускладнень.

Цьогоріч «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбудуться у Львові уже вдесяте, з 23 до 31 травня.

Під час проведення акції кожний мешканець матиме змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних локаціях міста: пл. Ринок, проспект Шевченка, проспект Свободи, вул. Широка, проспект Чорновола, проспект Червоної Калини.

«Слід зазначити, що завдяки регулярному проведенню у широкому публічному масштабі профілактичних акцій, впродовж останніх років у місті спостерігається тенденція до покращення виявлення таких соціально значимих небезпечних захворювань, як артеріальна гіпертензія, туберкульоз, цукровий діабет, вірусні гепатити В і С, глаукома тощо, відтак зменшується кількість хворих в занедбаних стадіях», - зазначає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

У акції братимуть участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупинського. Окрім інформації про показники тиску, в наметах можна отримати освітні матеріали по АГ та її ускладнень – інфаркту та інсульту. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримають консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше).

У рамках акції в закладах охорони здоров`я проводяться навчальні програми та семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби.

 

Що таке артеріальний тиск і як його контролювати?

Щоб проштовхнути кров по судинній системі, необхідно докласти певної сили. Ця сила, яка діє на стінки судин під час плину крові, називається артеріальним тиском. Показники тиску прийнято позначати двома цифрами: наприклад, 120 і 80 мм рт. ст. Більше значення називається систолічним тиском, під яким розуміють найвищий тиск на стінку судини після скорочення серця. Менше значення називається діастолічним тиском, під яким розуміють тиск крові в період спокою, у перерві між скороченнями серця.

Людський організм створений дуже надійно, з великим запасом міцності, зокрема і до коливань артеріального тиску. Судинна стінка здатна витримувати значні підйоми тиску за умови, що вона достатньо еластична та міцна. Але з віком еластичність судин знижується і, як наслідок, збільшується ризик виникнення гіпертонічної хвороби: в осіб, старших 40 років, досягає 20–25% при відносно рівномірному розподілі серед чоловіків і жінок. Причини виникнення гіпертонічної хвороби до кінця не з’ясовані. Серед факторів, що спричиняють її розвиток, виділяють: емоційний стрес, спадково-конституційні особливості, професійні шкідливості, особливості харчування (надмірне вживання кухонної солі, насичених жирів, дефіцит магнію), вікова перебудова організму в період клімаксу, травми черепа, інтоксикації, гіподинамія.

Оптимальним вважається тиск 120/80 міліметрів ртутного стовпчика, нормальним та високонормальним – від 130/85 до 139/89. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 140/90 (гіпертонія І ступеня). Тиск 160/100 вказує на гіпертонію II ступеня, а понад 180/110 – ІІІ ступеня.

Управління охорони здоров’я ЛМР просить мешканців міста Львова дбати про своє здоров`я, закликає систематично відвідувати поліклініку, контролювати артеріальний тиск і, таким чином, уберегти себе від інфаркту та інсульту!

Довідка:

В Україні більше 10 млн осіб хворих на гіпертонічну хворобу, що становить майже 30% дорослого населення.

За статистикою, у м. Львові від підвищеного тиску страждає 167 726 осіб (майже 30%), але, насправді, таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку. Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше – на її ускладнення: інфаркт міокарда та інсульт.

Аналогічна ситуація спостерігається і у м. Львові: щороку від інфаркту міокарда помирає близько 180-190 львів`ян (2015 р.- 186 осіб), а від інсульту – 380-400 осіб (2015 р. - 360 осіб). Значною мірою це пов’язано з низькою поінформованістю населення про необхідність своєчасного виявлення та лікування АГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: