Youtube приносить музикантам менше грошей, ніж вініл

вініл
billboard

Число переглядів відео музикантів на YouTube постійно зростає. Однак самі виконавці і лейбли не відчувають цих змін: їм простіше заробляти на фізичних носіях, як і 15 років тому.

Про це пише видання Apparat.

На цьому тижні британська асоціація рекорд-лейблів (BPI) випустила звіт за 2015 рік. З нього випливає, що число переглядів відео британських виконавців на YouTube зросла в минулому році на 88%. При цьому їх доходи від стрімінгу підвищилися всього на 4%.

Всього британські виконавці заробили на відео 24.4 мільйонів фунтів стерлінгу. При цьому їх загальний дохід від продажу вінілу перевищив £ 25 мільйонів фунтів стерлінгу.

Такий стан справ в BPI називають «пограбуванням» з боку YouTube і пропонують владі Великобританії та Євросоюзу чинити тиск на сервіс. Представники асоціації вважають, що маленькі доходи музикантів від стрімінгу приведуть до серйозних наслідків.

«Артистам стане складніше заробляти на життя», - вважають в асоціації і додають, що від поганих роялті YouTube постраждають Spotify і Apple Music, які «чесніше» платять за використання музики.

Це частково правда. Від програвання одного трека на YouTube музикант отримує приблизно $ 0,0003 - $ 0,0018. Spotify платить виконавцям $ 0,0011 - $ 0,007. Краще за всіх платить Google Play - до $ 0,017 за прослуховування. При цьому лейбл від одного стріму заробляє, як правило, в 2,5 - 3 рази більше виконавця. У 2010 році умови були ще більш несправедливими для музикантів: ті отримували від треку на Spoitfy всього $ 0,00029, а лейбл - $ 0,0016.

За політику авторських відрахувань критикують не тільки YouTube, але і Spotify. Для того, щоб музикантові заробити 1 долар на пісні, її повинні послухати на будь-якому з стрімінгових сервісів більше 3 тисячі разів. У 2013 році політику Spotify розкритикував Том Йорк з Radiohead, після чого видалив всі свої треки з сервісу. Аналогічно вчинила Тейлор Свіфт.

Стрімінгові сервіси в 2016 році повинні заробити близько 1,5 мільяьрд доларів. До 2018 року, за прогнозами PricewaterhouseCoopers, в США стрімінг по доходах обжене цифрові скачування. Число прослуховувань в подібних сервісах за рік зросла більш, ніж в два рази.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: