Україна зможе вступити до ЄС до 2030 році

Україна повинна зробити пріоритетними сім ключових елементів: фінансова стабільність, доступ до ринків ЄС, свобода від віз в межах Європи, приватизація і дерегуляція, політична реформа та реформування держави, реформа юстиції і вступ в Євросоюз в 2030 році.

Про це у своїй статті пише експерт Atlantic Council Андрес Аслунд, інформує Європейська правда.

«Після Революції гідності Україна зробила серйозні політичні і економічні кроки вперед. Сьогодні саме час оцінити, що вже зроблено і чого Україні треба досягти протягом наступних 15 років. Нація повинна поставити перед собою амбітні цілі, такі як досягти щорічного економічного зростання на рівні 6-7%. Таке економічне зростання цілком можливе, оскільки Україна дуже відстає від своїх сусідів», - пише Аслунд.

Автор зазначає, що в минулому році державні витрати були скорочені з 53% від ВВП до 44% і радить продовжити скорочення до 35% від ВВП, як у Литві та Румунії.

Експерт зауважує, що непомірний податок на заробітну плату в розмірі 45% був зменшений до 22%. Річний показник інфляції вже опустився нижче 10%, а Нацбанк почав скорочувати свої відсоткові ставки.

«Коли вони зменшаться до 20% на рік, це дозволить пожвавити інвестиції», - зазначає Аслунд.

Аслунд зазначає, що найбільша проблема для боротьби з корупцією в Україні – це корумпована система правосуддя, ключовими елементами якої є прокуратура і суди.

«Східна Німеччина, Естонія і Грузія досягли значного успіху у реформі системи юстиції. Вони просто звільнили всіх старих суддів і прокурорів, а потім найняли абсолютно нових. І Україні варто зробити так само. Більш складний і довгий шлях – це створити окремі антикорупційні служби, як в Румунії. Звичайно, румунський рецепт спрацював, але він зайняв більше часу. І для цього знадобиться серйозний тиск з боку ЄС», - йдеться в статті.

Аслунд вважає, що якщо Україна досягне успіху на цьому шляху і побудує вільні і чесні економічну, політичну і юридичну системи, тоді країна буде готова подати заявку на членство в ЄС у 2020 році, як заявляв президент Петро Порошенко, і зможе приєднатися до об'єднання в 2030 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: