Памятник Тудору у Львові хочуть «переселити» у музей

Степан Тудор

Пам’ятник радянському письменнику Степану Тудору потрібно забрати з площі Маланюка і передати до одного з музеїв. До такого висновку прийшла робоча група, яка була створена при мерії для вирішення долі пам’ятника.

Пам'ятник радянському письменнику Степану Тудору потрібно забрати з площі Маланюка і передати до одного з музеїв. До такого висновку прийшла робоча група, яка була створена при мерії для вирішення долі пам’ятника.

Як розповів  директор інституту міста Олександр Кобзарев  зараз триває інтернет-голосування з цього приводу, яке триватиме до 11 червня. Наразі  288 осіб висловилося за збереження пам'ятника на площі, і 408  - за його перенесення.

Однак, за його словами, судячи з кількості поданих останніми днями голосів, інтерес до цієї проблеми згасає.

Декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Роман Шуст переконаний -80% львів'ян не знає, хто такий Тудор і де розташований його пам'ятник.

«Ніхто навіть не знає, що Тудор  - не його справжнє прізвище. Знають, лише що комуністичний письменник і все. Якщо йти за такою логікою, то в нас не один  такий пам'ятник, і так можна зайти дуже далеко. Але в даному випадку наші  політичні діячі, які розуміють, що в економіці щось важко зробити, а тут можна  пропіаритися, будуть постійно до цього питання повертатися. Завжди буде група людей, яка буде робити до певних дат «виходи з молотом», а місто не в змозі забезпечити охорону. Тому пам'ятник не треба руйнувати, а перенести до музею, наприклад «Літературний Львів», - зазначив Роман Шуст.

Як повідомив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський цього року заплановано провести реконструкцію площі Мааланюка, облаштувати там громадський простір, та зробити благоустрій території.

«Є проектанти, але ми не можемо сформувати для них завдання, бо не знаємо чи залишиться на площі пам'ятник» - розповів Юліан Чаплінський.

Зрештою члени групи зійшлися на тому, що пам'ятник варто перенести.

«Львівська галерея мистецтв чи Національний музей ім. Андрея Шептицького із радістю візьмуть пам'ятник, оскільки його створив відомий скульптор Дмитро Крвавич», – заявила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Останнє слово щодо пам'ятника буде за депутатами, а поки що Галицькій районній адміністрації дали доручення розробляти проект реконструкції площі без пам'ятника а також підготувати історичну довідку, яка б обгрунтовувала доцільність його перенесення.

Сама ж робоча група має зібратися ще раз уже після завершення онлайн голосування , щоб прийняти остаточну рекомендацію для міської влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: