Чому не варто робити з Савченко «аятолу»: думки експертів

25125429_ak_large

Тріумф після звільнення Надії Савченко потроху стихає. І виникають зовсім конкретні раціональні запитання: що ж далі? Куди збирається податися Надія і які рішення прийняти, аби не розчарувати народ. Про виклики, які ставить перед суспільством та політиками звільнення Савченко, розповіли  Дивись.Info політолог Євген Магда та медіакритик Отар Довженко.

Євген Магда стверджує, що головне не перетворити мужню людину на месію, не створити собі кумира.

[dyvys_blockqoute text="Надія може бути каталізатором суспільного піднесення, але не власником чарівної палички, за єдиним помахом якої все зміниться на краще" author="Євген Магда"]

Щодо спроб маніпулювання фігурою Савченко, то експерт запевняє, що вони будуть, адже не припинялися і за часів ув’язнення.

[dyvys_blockqoute text="У променях слави Надії багато хто хоче погрітися, сумнівів у цьому немає" author="запевняє Євген Магда"]

Розчарування новоспеченим героєм також може настати.

«Адже історія доводить, що справжні бійці рідко бувають успішними політиками. А Савченко доведеться наповнювати медіазмістом створений медіаобраз», - зазначає політолог.

Українці люблять створювати собі ідолів. Євген Магда пояснює це особливістю національного характеру, спричиненою тим, що українці протягом століть виборювали державність у боротьбі проти імперій, тому сильний лідер, ватажок, месія стали частиною національної міфології.

Медіакритик Отар Довженко наголошує, що тверезо і стримано оцінювати як власні заяви Савченко, так і заяви політичних лідерів у дусі «Надя з нами» варто і журналістам.

Медіакритик Отар Довженко наголошує, що тверезо і стримано оцінювати як власні заяви Савченко, так і заяви політичних лідерів у дусі «Надя з нами» варто і журналістам.

«Я думаю, що вплив мучеництва на народну любов переоцінюють (доведено Ющенком, Луценком і Тимошенко), і незабаром до Савченко будуть ставитися з усією нищівною критичністю, на яку здатний наш народ. Останні два роки вона була символом та інструментом пропаганди, отже, об'єктом політичного процесу.

[dyvys_blockqoute text="Тепер групи політичного впливу змагатимуться за те, щоб зробити її своїм інструментом, але при цьому навіяти їй ілюзію, що вона суб'єкт, а не об'єкт. Не виключено, що Савченко всіх переграє і почне діяти самостійно: тоді ті самі лідери почнуть наввипередки її топити" author="запевняє Отар Довженко"]

Спілкувалася Олександра Багач

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: