«Місто міфологій, місце глибоких інтелектуальних традицій». Світова преса про Львів

Підбірка матеріалів іноземних медіа про Львів
Підбірка матеріалів іноземних медіа про Львів

Тиждень, що минає, не став багатим для Львова на інформаційні приводи, які зацікавили б світові медіа. Медіафорум, фестиваль «Дні Америки» та інші події – не зацікавили найвідоміші видання планети. Натомість слова «Lviv», «Lwów» та «Lemberg» все одно знайшли свої чільні місця на їхніх сторінках.

Тиждень, що минає, не став багатим для Львова на інформаційні приводи, які б турбували світові медіа. Медіафорум, фестиваль «Дні Америки» та інші події – не зацікавили найвідоміші видання планети. Натомість слова «Lviv», «Lwów» та «Lemberg» все одно знайшли свої місця на їхніх сторінках.

Книга тижня, Нюрнберзький процес і євреї Львова

За минулі сім днів одразу три авторитетних видання – британські The Guardian і The Times та американське The New York Times – книгою тижня визнали «East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes Against Humanity» (дослівно: «Вулиця Сходу та Заходу: за свідченнями про геноцид і злочини проти людства»), створену відомим правозахисником Філіпом Сендсом. Львів’янам ця людина відома рядом лекцій, проведених у їхному місті декілька років тому. Річ у тім, що Сендс, який долучився до створення принципів міжнародного права та брав участь у судовому процесі щодо чилійського диктатора Піночета, вважає Львів важливим містом в історії світової юриспруденції. Адже саме тут народилися і вчилися двоє правників – Герш Лаутерпахт і Рафал Лемкін, які на Нюрнберзькому процесі пропонували різні трактування діянням нацистів: «геноцид» і «злочини проти людства».

Філіп Сендс і його книга «East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes Against Humanity»

Філіп Сендс і його книга «East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes Against Humanity»

Власне, цьому аспекту і присвячено книгу Сендса. Львівському читачеві, окрім мемуарів про одну із найбільших трагедій в історії та становлення прав людини, буде цікава рецепція Львова автором, розуміння його як особливого міста, що так вплинуло на двох визначних правників. Уривок із книги подано в іншій публікації The Guardian:

«Я зустрів місто міфологій, місце глибоких інтелектуальних традицій, де культури, релігії і мови зіштовхнулися між групами, що жили разом у великому особняку Австро-Угорської імперії. Перша світова війна зруйнувала цей будинок, розв'язавши руки силам, що призвели до вирішення ситуації пролиттям більшої крові. Версальський договір, нацистська окупація і радянський контроль у поєднанні із їхньою швидкою зміною призвели до справжньої біди. «Червоно-білий» і «чорно-золотий» кольори було втрачено, у результаті чого у сучасному Львові з українським населенням домінують «синьо-жовті» барви. <…> Вулиці Львова є мікрокосмом турбулентної Європи ХХ століття, центром кривавих конфліктів, що відірвали культури одне від одної. Я полюбив карти тих років, із вулицями, назви яких часто змінювалися. Хоча не любив подій, що супроводжували ці зміни».

Входження німецьких військ до Львова, 1941 / The Weiner Library/REX

Входження німецьких військ до Львова, 1941 / The Weiner Library/REX

Перепоховання представниці знатного львівського роду та легенди Польщі

Ще одній сторінці з багатовимірної історії Львова присвятило публікацію польське видання Rzeczpospolita. Автор Марек Козубал повідомляє, що по 48 роках пошуків у Польщі віднайдено могилу легендарної для нації жінки – «матері невідомого солдата» Ядвіги Заруґевич. Ця постать знаменна для поляків тим, що втративши свого сина Константи у польсько-радянській війні 1920 року (загинув у битві під Задвір’ям, нині Буський район Львівської області), так і не отримавши тіла, вона прийняла статус матері невідомого солдата, якого поховали у відповідному меморіалі у Варшаві.

Для Львова ця історія є знаковою, оскільки сама Ядвіга Заруґевич походила із відомого роду львівських вірмен, належала до еліти цього міста. Велику полячку перепоховають на знаменитому Повонзківському цвинтарі у Варшаві.

Ядвіга Заруґевич / tvn24.p

Ядвіга Заруґевич / tvn24.p

Львів – у топі туристичного рейтингу Європи

Львів посів 5 сходинку у рейтингу видання Lonely planet серед міст Європи, які влітку 2016 року визначено найкращими для відвідання. Список має назву «Best in Europe – 2016» і щорічно визначає найкращі туристичні напрямки різних сезонів. До даних Lonely planet дослухаються найбільші туроператори світу.

Львів у цьому спису постав «центральноєвропейським містом із таким само шармом, що і Прага із Краковом, але без натовпу». Потенційних туристів укладачі рейтингу закликають не боятися «турбулентної» ситуації у самій Україні, адже «на заході країни справи йдуть в іншому напрямку».Гостей міста, вважають автори рейтингу, зацікавить велика кількість фестивалів у Львові: будучи «фестивальною столицею регіону», це місто найбільше славиться заходами, присвяченими каві, джазу та українській незалежності.

Best in Europe - 2016 / lonelyplanet.com

Best in Europe - 2016 / lonelyplanet.com

Польсько-український боксерський поєдинок

У польському Любліні пройшов традиційний для країни вже 13-й турнір у пам’ять про відомого боксера і тренера Станіслава Залевського, повідомила у понеділок Gazeta.pl. Подія для України, як і для Львова не надто визначна, аби їй особливо приділяти увагу. Але саме цього року для участі у меморіальному турнірі було вперше запрошено іноземну спортивну делегацію. Організатори визначили, що найкраще підійде колектив із Львова.

Зрештою глядачі отримали дев’ять напружених боїв. Доля трофею турніру визначилася в останньому: до кінця суддя вважали переможцем поляка Рафала Жежніка. Українська команда подала протест і сильнішим згодом визнали Андрія Данилевича. 13:14 – команда зі Львова взяла гору у поєдинку із колегами із Любліна.

Унікальний комплекс для ведмедів і кошеня-мандрівник

Про те, що на Львівщині зведуть притулок для ведмедів, врятованих від незаконного утримання, редакції «Дивись.Info» стало відомо майже два тижні тому. Але німецьке видання Die Welt тільки зараз зацікавилося цією новиною. Приводом для цього стала інформація, що ініціатори будівництва на Львівщині – організація «Чотири лапи» – орієнтуються на аналогічний проект, що існує у Мекленбурському дистрикті, поблизу Штюера на північному сході Німеччини. Нагадаємо, поблизу села Домажир, у Яворівському районі Львівщини планують створення ведмежого притулку загальною площею у 50 гектарів. Там звільнені від господарів-експлуататорів тварини житимуть в умовах, близьких до автентичних. Найголовніше, ведмедям там гарантуватимуть захист.

Кошеня Какао зі Львова / lastampa.it

Кошеня Какао зі Львова / lastampa.it

Авторка ж італійського видання La Stampa Крістіна Інсалако розповіла зворушливу історію кошеняти, якого знайшли на смітнику у Львові. Тварина промандрувала із волонтерами декількасот кілометрів до Німеччини, де їй почали шукати господаря. Тепер же Какао (так назвали улюбленця), дорослий кіт, живе у Швейцарії зі своєю новою родиною.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: