«…Forgotten By World»: війна по той бік об’єктива

9688
Фото Якуба Камінського

Вже за тиждень у Палаці мистецтв у Львові відкриється фотовиставка «…Forgotten By World», де серед інших будуть представлені й роботи відомого польського фотографа Якуба Камінського.

13307291_570234193149454_6136955537623729631_n

Професійний фотограф, випускник Вищої Державної школи кінематографа, телебачення та театру імені Леона Шиллера у місті Лодзь, він багато років співпрацював з газетами «Życie» і «Rzeczpospolita». У даний час працює фоторепортером для Польського Агентства Друку та Європейського Агентства Photopress. Якуб Камінські створює власні авторські документальні проекти, серед яких знайшлося місце й подіям в Україні «Unrest Ukraine».

Ось анотація до проекту: «Після анексії в березні Криму, проросійські демонстранти почали займати урядові будівлі в східних містах Донецької, Луганської та Харківської областей. Вони закликали до проведення референдуму про незалежність. Російські війська почали збиратися на українському кордоні. Виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції проти проросійських сепаратистів на сході країни. Два місяці по тому ситуація загострилася до повномасштабного конфлікту з втратами з обох сторін і великих цивільних втрат».

Якуб Камінські мав можливість спостерігати за життям жителів окупованих проросійськими силами регіонів. На його фото і бойовики батальйону «Восток», і бандит Моторола, і трагедія звичайних людей, які стали заручниками ситуації, спровокованої ззовні, а ще на світлинах – діти. Саме вони опинилися в епіцентрі драми, ім’я якої – війна.

Власне деякі з фото Якуба стали частиною виставки «…Forgotten By World», основна мета якої не тільки нагадати світові про кривавий конфлікт, який вже понад два роки точиться практично у центрі Європи, а й конкретно допомогти дітям з окупованих районів. Тим, хто постраждав внаслідок бойових дій чи потребує тривалого і вартісного лікування.

Проект «…Forgotten By World» був створений завдяки співпраці фонду «LAMBRE Foundation», а також товариства «Expatria». Обидві організації працюють на суспільних засадах.

«LAMBRE Foundation» діє з 2009 року. Насамперед йдеться про медичні проблеми, з якими може впоратися сучасна медицина. Своїми  діями фонд старається виправити шкоду, яку доля підготувала наймолодшим, що не мають доступу до медичної допомоги. «LAMBRE Foundation» хоче піклуватися про долю цих дітей, щоб  вони отримали належну медичну допомогу, та при цьому надають їм любов, почуття безпеки та турботи. Фонд передусім допомагає Україні, Білорусії та Молдові.

Натомість об’єднання  «EXPATRIA» займається фінансуванням медичної допомоги для хворих дітей з польським корінням, котрі мешкають на території колишнього СРСР.  Об’єднання засноване 2003 року лікарем Ядвігою Войтчак, яка отримала свій досвід у Європі, Африці та Північній Америці. Зважаючи на наближеність та розмір польської діаспори, особливу увагу присвячено Білорусі та Україні. Однак 2014 року загострення ситуації на сході України спричинило до того, що об’єднання вирішило допомагати дітям, що живуть у зонах конфліктів. З 2005 року об’єднання  «EXPATRIA» отримало статус Організації  Суспільної Користі (ОСК).

До акції приєдналися  знамениті польські та закордонні фоторепортери, які своїми роботами ілюструють масштаб трагедії, що відбувається зовсім поруч. Почесний патронат над проектом прийняв Посол України у Республіці Польщі Андрій Дещиця.

У Палаці мистецтв виставка відкриється 7 червня і триватиме 2 тижні.

Виставка відбудеться під патронатом Львівської облдержадміністрації.

Дивись.info – ексклюзивний медіа-партнер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: