Справу проти екс-міністра Лукаш відновлять, – генпрокурор

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що після отримання документів від однієї з держустанов кримінальне провадження щодо екс-міністра юстиції Олени Лукаш буде відновлено.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що після отримання документів від однієї з держустанов кримінальне провадження щодо екс-міністра юстиції Олени Лукаш буде відновлено, передає Інтерфакс-Україна.

«Я б на місці Лукаш так швидко не радів (про призупинення розслідування), це тимчасовий захід. Ми чекаємо відповідь від однієї з державних установ, після чого слідчий ухвалить законне рішення», – сказав він на прес-конференції в понеділок у Києві.

Нагадаємо, 10 вересня 2015 року Служба безпеки України оголосила в розшук колишнього міністра юстиції Олену Лукаш. Інформація про розшук була оприлюднена на сайті Міністерства внутрішніх справ України у розділі «особи, які переховуються від органів прокуратури». Екс-міністр підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). На сайті МВС України зазначено, що суд виніс постанову про затримання підозрюваної з метою приводу.

5 листопада 2015 прокурор ГПУ Владислав Куценко повідомив, що Олена Лукаш повернулася в Україну, і була затримана в Києві під час спецоперації СБУ.

Генеральна прокуратура України підозрює Олену Лукаш у розкраданні державних коштів (ст. 191 Кримінального кодексу України), а також у службовому підробленні (ст. 366). Йдеться про проведення тендерів в період літо-осінь 2013 року. Саме тоді, за даними прокуратури, Лукаш, зловживаючи обов'язками міністра юстиції, за змовою з іншими працівниками Мін'юсту фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. У процесі реалізації цієї програми, як стверджує прокуратура, вона заволоділа державними коштами у розмірі понад 2,5 млн гривень.

6 листопада 2015 року ГПУ наполягла на арешті Олени Лукаш без обрання для неї альтернативного запобіжного заходу. Того ж дня Печерський районний суд Києва обрав Олені Лукаш запобіжний захід у вигляді двомісячного утримання під вартою з альтернативою звільнення під заставу 5,1 млн гривень. Президент компанії «Смарт-Холдинг», депутат Верховної Ради України Вадим Новинський вніс 5 115 600 гривень на рахунок Печерського районного суду Києва як заставу за Олену Лукаш. 7 листопада адвокати Лукаш заявили про відмову Служби безпеки України виконати рішення суду в частині звільнення своєї підзахисної під заставу. 8 листопада керівництво СІЗО СБУ, в якому знаходиться Лукаш, відмовилося приймати документи, що підтверджують оплату застави, посилаючись на вихідний день і внутрішні інструкції.

9 листопада співробітники ГПУ вивезли Олену Лукаш із СІЗО. Того ж дня ГПУ заявила про зобов'язання Олени Лукаш носити електронний браслет для контролю за її пересуванням. Після виконання технічних процедур, пов'язаних з носінням електронного браслета, Лукаш залишить будівлю Генпрокуратури і поїде додому. Близько 19:00 9 листопада колишній міністр юстиції Олена Лукаш залишила будівлю Генеральної прокуратури України, попередньо здавши слідчому закордонний і внутрішньодержавний паспорти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: