З молотка. Львівська область продає майно, бо грошей нема

niiri

Цьогорічна приватизація на Львівщині спочатку нараховувала більше 40 об’єктів. Головна мета – заробити гроші для бюджету розвитку, адже, за словами і чиновників, і депутатів, в «обласному гаманці» катастрофічно бракує коштів.

Проте, на прохання громадських організацій, з «приватизаційного» списку були вилучені шість будівель, долю решти будуть  вирішувати депутати обласної ради. Приватизація викликала чималий інтерес громадськості, тож громадські слухання вирішили провести двічі.

Нагадаємо, що 17 об’єктів будуть виставлені на аукціон, ще три продадуть на конкурсі, а 17 орендарі просять продати їм шляхом викупу. Чиновники і депутати стверджують, що на приватизацію вибрали ті приміщення, які перебувають в найгіршому стані і ними ніхто не цікавиться. Проте, на других громадських слуханнях знайшлися люди, що виступали проти такого рішення.

Що продадуть

Зокрема найбільші спори виникли через приміщення у Львові, по вулиці Залізничній, 16. Річ у тім, що на другому поверсі будівлі розташовуються Львівська обласна федерація спортивного туризму та Львівська обласна контрольно-рятувальна служба туристсько-спортивної спілки України. За словами представників організації, за кошт членів спілки в приміщеннях був зроблений ремонт, там зберігається дороге обладнання, що використовують для рятівних операцій. Тож, виставляти об’єкт на приватизацію, на думку, представників товариства, вкрай нерозсудливо.

Представник громади з Ходорова просив віддати місту приміщення колишньої аптеки, яке також хотіли приватизувати. Там місцеві депутати задумали організувати центр надання адміністративних послуг. Невдоволені були і в миколаївській громаді, які також просили віддати їм будівлю, що розташовується на території міста.

За словами Миколи Бандри, начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради, навряд обласний бюджет значно поповниться грошима, адже всі об’єкти з аукціонного списку вже давно нікому не потрібні: ні орендаря на них не знайшли, ні місцеві органи влади на свій баланс їх забирати не хочуть.

«З приводу можливого «заробітку» на тій приватизації, то тут я можу навести приклад об’єкту на Кульпарківська, 95, — коментує «Дивись.info» Ігор Комарницький, голова постійної комісії з питань комунального майна та приватизації. — Називається він «об’єкт нерухомості», а по-суті це — гараж, зварений з бляхи, якому вже стільки років, як і мені. Так от продається він ще з 5 скликання і так ніхто і не купив.

[dyvys_blockqoute text="Всі цікаві об’єкти, які могли бути вигідно продані, були вилучені на прохання громадських організацій" author="Ігор Комарницький"]

До прикладу, «Вольта  Плюс» на Чорновола, приміщення на площі Ринок 32 та по вул. Короленка 1а. Загалом вилучили 6 об’єктів, які, на мій погляд, могли поповнити бюджет. Зараз громадські організації хочуть вилучити приміщення по вул. Залізничній, 16. Щодо других поверхів по вул. Січових Стрільців, то там лише офісні кімнати, площею від 5 до 30 квадратних метрів».

Продають приміщення, а не землю

Як розповів Микола Бандра, коштів на утримання будівель обласна рада не має і всі вони повільно руйнуються. А пан Комарницький додав, що у власності ЛОР перебувають виключно об’єкти нерухомості, а не земля, на якій вони стоять: «Приміщення по вулиці Базарній також в жахливому стані, — говорить депутат. — Міська рада тільки й чекає, коли ті «розвалюхи» впадуть і вони зможуть господарювати на землі.

[dyvys_blockqoute text="Обласна рада володіє лише будівлями, а не землею під ними" author="Ігор Комарницький"]

Тому, купивши приміщення, власнику доведеться ще робити проект землеустрою і брати землю в землекористування. І коли нас звинувачують, що ми продаємо «розвалюхи», що їх можна знести і побудувати щось нове, то це – не правда. Земля належить місцевим громадам».

Ще одним дражливим моментом стало питання щодо об’єкту нерухомості в Миколаєві. Місцеві депутати навіть звертались до нардепів аби ті посприяли передачі майна громаді міста. Проте, саме це майно обласні депутати вирішили громаді не віддавати: «Річ в тім, що в багатьох містах, зокрема і Миколаєві, багато майна вже продано. Ще більше майна забрала податкова за безцінь, адже воно перебувало під заставою. І передавати у власність ще один об’єкт ми вважаємо недоцільним. Особливо зважаючи на те, що коштів на його утримання в місті немає. Якщо вони хочуть його продати, то це — несправедливо, адже це майно належить не лише громаді Миколаєва, а мешканцям усієї області. Отже кошти від продажу цього об’єкта підуть на ремонти шкіл та дитячих садочків по всій області», — пояснив Ігор Комарницький.

Коли обласні обранці затвердять список на приватизацію, почнеться конкурс для фірм, які будуть робити оцінку майна, далі конкурс з продажу. І якщо майно продасться, то кошти до бюджету надійдуть десь у вересні.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: