Пожежа на грибовицькому сміттєзвалищі могла статися через підпал, – еколог

690629_1447404

Зараз серед версій пожежі на грибовицькому сміттєзвалищі розглядається й версія підпалу. Адже горіти почало з того боку, де тіло звалища вже сформоване і нові відходи, котрі б могли спровокувати вогонь, туди не скидалися.

Про це Дивись.info повідомив голова Львівського бюро екологічних розслідувань Дмитро Скрильніков.

«Львівське сміттєзвалище чи не одне з найбільших сміттєзвалищ і, звісно, воно демонструє ситуацію із вивезенням сміття по усій країні, тому що в Україні, фактично, немає полігонів, які б відповідали європейським стандартам екологічної безпеки. І це є свідченням ставлення як держави до екологічної безпеки, так і безпосередньо Львова. Та катастрофа, що сталася (пожежа на сміттєзвалищі) вона нам ближча і ми її помітили, але скажімо, два роки тому так само горіло сміттєзвалище в Ужгороді», – каже Дмитро Скрильніков.

За його словами, львівське сміттєзвалище – це комплекс проблем, які накопичувалися роками, і, відповідно, роками не вирішувалися.

«Причин цього багато. І одна з них – інвестор. На смітті можна заробляти і чимало, але для того, щоб з’явилися прибутки, має минути певний проміжок часу. А добросовісний інвестор зважає на ситуацію в країні, корупцію. Звісно, з’являються, і добросовісні інвестори, але на них, як правило, хочуть повісити увесь комплекс проблем. Наприклад, була компанія, яка готова була рекультивувати сміттєзвалище за можливість продовження його експлуатації. Були й охочі побудувати завод. Але, зрозуміло, це досить проблемно рекультивувати сміття, яке накопичувалося десятиліттями. Звісно, мало хто може на це погодитися», – продовжує еколог.

Можна зрозуміти і мешканців прилеглих до сміттєзвалищ сіл, які  незадоволені тим, як вирішувалося питання. Крім безпосередньо сміття, гостро стоїть проблема й восьми гектарів озер з кислими гудронами.

«Щодо гудронних земель – це окрема тема, і ми її відслідковуємо багато років. Ця проблема була створена штучно. Гудрони належали Львівському нафтомаслозаводу, який дуже швидко (практично за рік) був доведений до банкрутства. У підприємства було стільки кредитів, що під заставу потрапили й гудронні озера. Їх намагалися якось позбутися, передати на баланс. І якщо на нерухоме майно були претенденти, то гудрони ніхто не хоче купувати, а це затримує процедуру банкрутства. Тому я не виключаю, що там могли бути певні імітації. Кілька років тому була начебто спроба викрадення гудронів, після чого інфільтрат потрапив у річку», – зазначив Дмитро Скрильніков.

Власне, з цих причин еколог не виключає, що грибовицьке сміттєзвалище підпалили спеціально. Нині слово за слідством.

«Горіло там невідомо що, адже та купа сміття – це і відходи підприємств, і побутові відходи. Відтак ми не знаємо, які токсичні речовини потрапили у повітря. І не тільки у повітря, а й воду», – сказав еколог.

Нагадаємо, 29 травня на грибовицькому сміттєзвалищі виникла пожежа, до гасіння якої залучили 54 рятувальників і 11 одиниць техніки, а також довелося прокладати трикілометрову магістральну лінію для подачі води. Після того, як пожежу ліквідували, стався зсув сміття на площі 300 метрів на 80 з висоти 90 метрів. Під грудою сміття опинилося троє рятувальників.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: