Депутати у першому читанні ухвалили законопроект, що дозволяє змінювати по батькові

Депутати Верховної Ради мають намір дозволити українцям змінювати не лише ім’я та прізвище, а й по батькові. За відповідні зміни до Цивільного кодексу проголосували 234 нардепи.

 

У законопроекті пропонується доповнити ст. 295 Цивільного кодексу України положеннями, які дозволяють фізичній особі змінювати не лише своє прізвище та/або ім'я, як це передбачено в чинній редакції цієї статті, а й по батькові.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено: «внесення таких змін базується на необхідності виконання рішень Європейського суду з прав людини від 16 травня 2013 року у справі «Гарнага проти України» і дозволить ліквідувати відповідні недоліки чинного законодавства, які стали підставою для ухвалення Європейським судом зазначеного рішення».

Нагадаємо суть справи «Гарнага проти України»: Наталія Гарнага з Білої Церкви, крім прізвища вітчима, хотіла взяти й його по батькові, однак жінці було відмовлено. Відтак вона звернулася 2013 року до Європейського суду з прав людини, який ухвалив рішення на користь позивача.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: