Стала відома собівартість російського газу

Собівартість видобутку «Газпрому» залишається найнижчою в світі: близько $ 20 за 1000 куб. м, незважаючи на те що компанія вводить нові важкодоступні родовища, розповів заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

Собівартість видобутку «Газпрому» залишається найнижчою в світі: близько $ 20 за 1000 куб. м, незважаючи на те що компанія вводить нові важкодоступні родовища, розповів заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв, передає Finance.ua.

«Жили і при $ 65 за 1000 куб. м. Нам не потрібні космічні ціни, нам потрібні ціни, які дозволять нам займатися нашою роботою», – зазначив Медведєв. Собівартість $ 20 за 1000 куб. м включає податки, пояснив представник «Газпрому».

У 2010 р собівартість видобутку «Газпрому» становила $ 19, щоправда, середня ціна експорту була вдвічі вища, ніж зараз, - $ 302 за 1000 куб. м, нагадує директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Середня собівартість видобутку 2015 року становила $ 27, оцінює він.

Російський газ зараз найдешевший в Європі, говорить аналітик Vygon Cоnsulting Марія Бєлова. Але не тому, що витрати на його видобуток низькі, а тому, що нафта подешевшала: ціни в контрактах «Газпрому» прив'язані до ціни кошика нафтопродуктів, нагадує аналітик.

У січні - квітні 2016 року ціна на російський газ на кордоні Німеччини становила $ 161,9 за 1000 куб. м, повідомило у вівторок Мінекономрозвитку.

У першій половині 2015 року «Газпром» оцінював витрати на транспортування в 59 руб. (1 долар - 66 руб.) за 1000 куб. м на 100 км. Середня відстань від родовищ «Газпрому» до кордону - 3200 км, нагадує заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач.

Таким чином, транспортні витрати «Газпрому» тільки в Росії - близько 1888 руб. за 1000 куб. м.

З урахуванням транспортування, експортного мита, ПВКК та інвестиційної складової (дозволить окупити недавно запущені проекти) вартість російського газу становитиме $ 130-140 за 1000 куб. м, вартість газу з родовищ, інвестиції в які вже окупилися, менше, оцінює Бєлова. Собівартість російського газу без урахування експортного мита - $ 80-85 за 1000 куб. м, підрахував Гривач.

Теоретично «Газпром» міг би знизити ціну газу, щоб наростити поставки, надавши споживачам додаткові знижки або почавши продаж на спотовому ринку, говорить Бєлова. Але зараз сенсу в цьому немає: контрактна ціна і так дуже низька. У 2015 г. «Газпром» поставив в далеке зарубіжжя 158,6 млрд куб. м. Цього року «ми йдемо на рекорд»: навіть якщо зима буде теплою, експорт може перевищити 165 млрд куб. м газу, розповів Медведєв. Експорт виросте через дешевизну газу, яка підстьобує попит і падіння видобутку газу в Європі, пояснює Гривач.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: