Унікальний кінопоказ документального фільму відбувся у Львові (ФОТО)

IMG_2660

Українська школа документального кіно особлива та багата цікавими фільмами. Однак, подивитись ці стрічки не так просто – частина з них схована в архівах. Один із таких фільмів, «Липневі грози», вчора презентували у Львові.

Цей показ унікальний, адже більше стрічку ніде не можна побачити, понад 25 років вона лежить в архівах. Львів’янам її презентували в межах проекту «Кінематографічна ревізія Донбасу», організованого Довженко-Центром.

Чорно-біла дилогія «Страйк» і «Викид» протягом трьох годин розповідає історію шахтарських бунтів у Донецьку 1989 та 1990 років. Про ідею цієї забастовки, її організацію та результати. Враховуючи, що ці події української історії є не загальновідомими, стрічка вкрай актуальна та пізнавальна. На презентацію до Львова завітав головний оператор фільму Віктор Кріпченко. Він розповів, що це єдина хроніка на території всього СРСР про ці події і додав, що тоді команда фільму за кілька тижнів зйомок зблизилась із мітингувальниками настільки, що шахтарі не хотіли сідати за стіл переговорів у Москві без супроводу кінокоманди.

Віктор Кріпченко розповів, що під час зйомок знімав все, адже не знав, як розвиватимуться події та що може знадобитись для готової стрічки. При цьому, звук записували окремо, на іншу плівку. «На монтажі довелось «клеїти» звук по губах, тобто підставляти аудіодоріжку відповідно до того, як рухаються губи спікерів», - розповів оператор. Він також додав, що під час зйомок відчув дуже серйозну солідарність між шахтарями, адже до страйків на Донбасі приєднались також Львівські шахтарі, гірники з Павлограду тощо. А донеччани носили мітингувальникам їжу та різноманітну допомогу і підтримували їх. Загалом стрічка розкриває не лише хронологію подій, а й мотивацію героїв, їхнє ставлення до влади і до колег, цінності та ідею єдності.

«Липневі грози» могли би розкрити очі багатьом українцям на історію Донбасу, однак публічний показ цієї стрічки – велика рідкість. «Довженко-Центр» зараз влаштовує покази в різних містах та представляє фільм на кінофестивалях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: