Порошенку не варто було обіцяти безвізовий режим у 2016. Блог Ігоря Тодорова

9561-1_large

Питання безвізового режиму вже кілька років з різним ступенем інтенсивності присутнє в суспільному дискурсі нашої країни. Останні місяці намір Європейського Союзу скасувати візи для українців очікувано став топ-темою для українських ЗМІ, для обговорення блогерами, експертами та політиками.

Нагадаю, що на хвилі ейфорії Помаранчевої революції парламент відмінив короткотермінові візи для громадян країн ЄС, США, Канади та Швейцаріїї. Проте зворотнього кроку з боку Європейського союзу одразу не спостерігалося. Лише через три роки була укладена угода про спрощення візового режиму для окремих категорій громадян. В листопаді 2010 з`явився План дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Він складався з інституційної та імплементаційної частин і містив низку вимог щодо України. Вимоги не були оригінальними, а будувалися на досвіді надання безвізового режиму деяким балканським країнам. Тодішня українська влада сприйняла це план з великим оптимізмом. В. Янунович твердив, що напередодні Євро-2012 ми вже будемо вільно пересуватися до ЄС. Втім, виявилося, передусім брак політичної волі завадив втілювати взяті зобов’язання…

Навіть підписання після Революції Гідності Угоди про асоціацію з ЄС не дуже прискорили цей процес. До речі варто зазначити, що формально Угода про асоціацію не пов’язана з безвізовим режимом. Лише завдяки певній концентрації політичної волі і пакетному голосуванню Україна в цілому виконала умови плану дій в кінці минулого року. ЄС прийняв питання до розгляду, що видавалося в Україні як величезна перемога.

Проте, справа не надто просунулася дотепер. Більше того, виникають нові виклики. З`явився підхід, коли Україну, Косово, Грузію та Туреччину розглядають «одним пакетом». На думку Віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе, це є повністю хибним.  Розповсюджуються чутки, що безвізовий режим скоро буде, але не для усіх категорій українських громадян (передусім буде надаватися молоді) .

Україна повністю виконала План дій з візової лібералізації і не становить суттєвого міграційного виклику для ЄС, що було підтверджено Європейською комісією. Будь-яке відтермінування буде сприйняте як штучне затягування і серйозно підірве довіру до Європейського Союзу в Україні.

Майбутній посол Польщі в Україні Ян Пєкло задав питання керівництву відділу Східного Партнерства щодо ситуації з безвізовим режимом. Відповідь була передбачувана: візова лібералізація для Грузії та Україна переноситься в часі через застереження окремих країн членів. Такими країнами є  Німеччина, Бельгія, Франція, Нідерланди. Обґрунтування симптоматичне - безробітні українці, що можуть стати нелегальними трудовими мігрантами.

Тим часом, Петро Порошенко під час своєї недавньої прес-конференції черговий раз пообіцяв українцям надання безвізового режиму в 2016 році. Проте попередній досвід свідчить, що не варто це робити. Бо є інша сторона, і дії її можуть бути непередбачуваними…

Підірвавши свою репутацію як надійного партнера, що дотримується власних правил, процедур і зобов’язань, ЄС ризикує спровокувати відчуження у суспільствах цих країн, що в поєднанні з опором старих еліт і дестабілізаційним впливом Росії може поставити під загрозу проведені реформи, у тому числі імплементовані у рамках Плану дій з візової лібералізації в частині протидії корупції та дискримінації.

З іншого боку, посол ЄС в Україні Ян Томбінські впевнений – це рішення відповідатиме тому, що було озвучено лідерами Європейського Союзу на адресу України. Тобто що це буде негайно і ніхто не буде це відкладати в часі.

Отже, варто зачекати конкретних рішень з боку ЄС і не перейматися занадто швидким отриманням безвізового режиму.

Ігор Тодоров

 

Профессор Ігор ТОДОРОВ, директор Інформаційного центру Європейського Союзу Ужгородського національного університету

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: