В Україні хочуть запустити медичну допомогу на мотициклах

1465143707-8823

Всеукраїнська спілка парамедиків ініціює проект «Екстрена медична допомога на мотоциклах в Україні».

Про це йдеться у прес-релізі організації.

«Всеукраїнська спілка парамедиків розпочинає реалізацію проекту "Екстрена  медична допомога на мотоциклах в Україні». Місто, в якому доречно починати проект – Київ, враховуючи такі фактори як трафік на дорогах, затори та час приїзду швидкої допомоги до пацієнта. Ми плануємо, що перший підготовлений (з обладнанням та медикаментами) мотоцикл виїде на дороги міста Києва вже в квітні 2017 року», - наголосили парамедики.

Як вказується, екстреною медичною допомогою на мотоциклах користується переважна більшість розвинутих країн, таких як: Німеччина, Австрія, Угорщина, Туреччина,  Мексика, Австралія, Великобританія, Нідерландаи,  Бразилія, Польща, Словенія, Ірландія.

«З практики роботи на швидкій допомозі ми знаємо що, на жаль, вчасно доїхати до пацієнта на автомобілі швидкої допомоги складно, особливо в центральній частині міста. На це впливають недотримання правил дорожнього руху водіями та затори на дорогах. Внаслідок чого швидка  занадто довго їде на виклик, що часто стає фатальним для пацієнта. В середньому в Києві швидка приїздить за 25 хвилин. Цей час можна зменшити в 3-4 рази, використовуючи мотоцикли. Це зрозуміють люди, що відчули на своєму досвіді трагічні наслідки запізнілого приїзду карети швидкої допомоги», - зазначають парамедики.

Планується, що служба екстреноі медичної допомоги на мотоциклах буде працювати разом з Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва. Пацієнт, що викликає швидку не знатиме хто саме до нього приїде (мотоцикл чи авто), оскільки на цей фактор буде впливати оперативна інформація про дорожній рух у місті (затори, дтп, ремонт дороги, тощо) та стан пацієнта.

Мотоцикли працюватимуть лише в денний час з 8.00 до 20.00 в будні дні, та при проведенні громадських  (масових) заходів. Бюджети будуть різними.

Громадська організація планує самостійно, за рахунок благодійних внесків (спонсорів, небайдужих громадян), забезпечувати мотоцикли медикаментами та пальним.

«На мотоциклі їздитиме один лікар, не парамедик, не медична сестра, а саме лікар. Якщо виклик складний (зупинка серця, масова травма) то пасажиром виїжджатиме фельдшер чи ще один лікар в доповнення до першого водія мотоцикла. Далеко не кожен лікар невідкладних станів зможе виїжджати на мотоциклі. Ми будемо проводити відбір, а також наші лікарі проходитимуть додаткове навчання самостійної роботи на виклику (не в складі бригади), а також курси водіння важких мотоциклів», - наголосили члени проекту, додавши, що служба буде безоплатна для громадян.

Також обладнані мотоцикли в разі екстреної необхідності можна буде використовувати для терміновоі доставки крові, медичних препаратів чи інших життєвонеобхідних засобів (стент при оклюзії артерії).

Як зазначається, вартість спорядженого санітарного мотоцикла значно нижча ніж санітарного автомобіля.

Вартість санітарного автомобіля складає близько трьох міліонів гривень, вартість спорядженого мотоцикла близько п’ятсот  тисяч гривень. До того ж, споживання пального мотоциклом значно нижче, ніж автомобілем.

Всеукраїнська спілка парамедиків - це неприбуткова громадська організація. Наразі фахівці спілки готові передати для використання у новій службі майже все необхідне обладнання, а саме: дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легень, реанімаційний набір з кисневим балоном, шийні коміри  та набір вакуумних шин, тракційні шини, пояси для стабілізації тазових кісток, набір для зупинки кровотеч (джгути САТ, бандажі, бинти, гемостатичні бинти QuikClot, тощо) загальна вартість цього обладнання становить близько 200 000,00 грн.

На фото парамедики показали подібні служби в Угорщині, Австралії, Мексиці, Ірландії, Франції, Нідерландах. На відео - приклад ефективності проїзду скрізь затори  мотоциклу екстреної медичної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: