У Львові з'явилися унікальні автентичні дитячі гойдалки

25

Тепер львівські дітлахи можуть покататися на автентичних унікальних гойдалках, зроблених у вигляді збільшених яворівських іграшок та оздоблених народними майстрами у стилі «вербівки». Цей унікальний дитячий простір, перший в Україні, відкрили у «Шевченківському гаю».

Про це повідомила прес-служба «КОМПАНІЯ ЕНЗИМ», яка є ініціатором проекту.

На проект виділили приблизно 60 тисяч гривень, до того ж він не лише унікальний, а й екологічний, адже усі елементи зроблені з деревини та розписані натуральними фарбами.

На майданчику розмістили гойдалку, хатку, вітряк, драбинку, вежу-гірку і возика, а також встановили стіл для проведення майстер-класів.

«Коли ми провели опитування, зрозуміли, що нашим маленьким відвідувачам найбільше потрібен дитячий майданчик. Вирішили обрати яворівську іграшку, адже її стиль найкраще вписується в нашу етнографію. Цю ідею разом з художником музею втілили у проект майданчика, що складається з 14 елементів. «Компанія Ензим», яка допомагає нам у проведенні свят, зголосилася підтримати і цей проект також. У квітні народні майстри почали його розмальовувати, і тепер ми маємо перший в Україні такий майданчик», — розповів директор музею «Шевченківський гай» Роман Назаровець.

Розписом майданчика займалися народні майстри Галина Шумило і Семен Тлустий. Усі фігурки на дитячому майданчику оздоблені «вербівкою» — яворівським розписом, що датується XVIII століттям.

«На майданчику знаходяться збільшені у 20-30 разів копії яворівських іграшок. Єдині фігури, які зменшені, — це вежа та хатинка. А розписані гойдалки екологічно чистою фарбою, що виготовлена на живиці — смолі хвойних дерев. Вона не вигорає і безпечна для діточок, не викликає у них алергії. Цей майданчик ми робили з тим розрахунком, що він має постійно доповнюватися, незабаром додамо ще вітрячків та птахів», — розповів народний майстер Семен Тлустий.

За словами народної майстрині Галини Шумило, для цього давнього розпису використали традиційні кольори: жовтий, що символізує сонце, а також червоний, зелений і блакитний. «Діти не розуміються у відтінках, тому ми використовували тільки чисті кольори. Ключовий орнамент — це віяло (листочки розходяться в одну та іншу сторону) і вербівка (листочки верби). Також використали в орнаменті символ компанії-мецената — це рогалик», — зазначила Галина Шумило.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: