Закон про автономізацію медзакладів може призвести до їх неконтрольованої приватизації, - медик

13392163_1202264899785242_2045706258603703405_o

Проект закону «Про автономізацію закладів охорони здоров'я» потребує доопрацювання. Про це під час прес-конференції заявила заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен.

Проект закону «Про автономізацію закладів охорони здоров'я» потребує доопрацювання.

Про це під час прес-конференції заявила заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен, інформує ІА Дивись.info.

За її словами, закон вкрай сирий, недосконалий, і залишає багато ризиків, насамперед приватизацію нерухомості та землі під медзакладами. Цей закон дає головним лікарям економічну самостійність, але не містить системи стримувань і противаг. Наприклад там не прописаний механізм функціонування громадських рад, їхні повноваження, щоб вони були дієвим  інструментом контролю. Якщо не будуть прописані норми щоб це закон нормально запрацював - може відбутися неконтрольована приватизація медичних закладів. Адже майнові комплекси перейдуть під пряме управління головних лікарів.

«Вже сьогодні я бачу чіткі сигнали про те що привабливі об'єкти нерухомості навіть нинішніми власниками  - органами самоврядування просто продаються  під гаслом опитмізації. Є ще багато питань на які цей закон не дає відповіді, зокрема повноваження профспілок, система роботи зі скаргами, тарифікація послуг» - наголосила Наталія Ван Доеверен.

За її словами до цього закону треба розробити ще близько 15 законодавчих норм, щоб усунути ризики які зараз є.

«Все що відбувається незаконно, воно відбувається принаймні з оглядкою, якщо почне працювати цей закон і дасть можливість брати плату за послугу, вона братиметься без оглядки, вона буде нерегульована, неконтрольована, а вся влада буде сконцентрована в руках головного лікаря, то ризиків може бути більше ніж сьогодні коли гроші платяться в кишеню медпрацівникам» - зазначила заступник головного лікаря.        

Водночас позитивом закону буде виведення з тіньового обігу коштів, які обертаються в галузі охорони здоров'я.

«Щоб за рахунок плати за послуги не лише збагачувалися медпрацівники, які звичайно своєю працею заслуговують на краще, але й щоб покращилося надання медичної допомоги, матеріально–технічна база закладів. І буде більша гнучкість і витрачанні цих коштів, які будуть законно збиратися» - сказала Наталія Ван Доеверен.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: