Активісти запустили систему громадського спостереження за бюджетними витратами України

ен

Активісти української громадської організації «Має бути» запустили в інтернеті пошуково-аналітичну систему «.007», за допомогою якої будь-який бажаючий може стежити за бюджетними витратами

Активісти української громадської організації «Має бути» запустили в інтернеті пошуково-аналітичну систему «.007», за допомогою якої будь-який бажаючий може стежити за бюджетними витратами, про це пише Reed.

Система дозволяє не тільки стежити, як і на що держава витрачає наші гроші, але і збирати докази зловживань і швидко переводити боротьбу з корупцією в правове поле. Спеціальних знань для цього не потрібно.

«.007» Використовує відкриті дані з державних порталів, таких як Edata, ЄДР та Держстат, і обробляє їх так, щоб вони були зрозумілі простим громадянам. Зараз система вже вміє шукати всі транзакції казначейства (по областям, містам, районам і т.д), моніторити наповнення відкритих баз даних по публічних фінансах і аналізувати все це, щоб користувач міг отримати повну картину того, що відбувається в сфері публічних фінансів країни.

Творці системи «.007» розраховують, що з її допомогою громадяни України зможуть контролювати цільове використання бюджету, журналісти і детективи - швидше проводити антикорупційні розслідування, а представники бізнесу - моніторити оплату контрактів і ціни на товари і послуги.

«Портал перетворює відкриті дані в корисні дані - адже для широкого кола громадськості без спеціальних знань корисність відкритих даних залишається під певною завісою складності. На сьогодні в Україні відсутні аналоги пошукової системи по транзакціях. Саме наявністю такого сервісу портал відрізняється від інших ресурсів або відкритих баз даних », - цитує AIN.UA слова керівника ГО «Має бути» Наталії Кравченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: