Інтернет піде у села по електроопорам

Зв’язківці отримали підтримку регулятора, який попросив енергокомпанії сприяти у справі підключення української глибинки до всесвітньої мережі, пише Новое Время.

Національна комісія регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) посприяла зростанню інтернет-проникнення у селах України. У суперечці між Херсонобленерго та телеком-операторами, які використовували опори цього підприємства для підвісу своїх кабелів, регулятор став на сторону зв’язківців.

Минулого місяця Інтернет Асоціація України (ІнАУ) та Асоціація операторів зв’язку Телас поскаржилися в НКРЕКП на Херсонобленерго. Підприємство самовільно демонтувало телеком-обладнаня та виставило операторам додаткові вимоги. Регулятор 30 травня надіслав у Херсонобленерго вимогу пояснити свої дії. НКРЕКП розіслала всім енергопередавальним організаціям прохання уникати конфліктів із телеком-операторами до прийняття закону про доступ до інфраструктури. Про це сьогодні повідомив голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко.

Приріст інтернет-користувачів в сільській місцевості майже в два рази перевищує подібний показник у містах України, повідомила НВ Бізнес голова Телекомунікаційної палати України (ТПУ) Тетяна Попова. «В Україні дуже багато місць, куди важко прокласти кабелі інакше, як по електроопорам», - зазначила вона. Через відсутність єдиних правил гри на ринку «кожне обленерго робить усе, що хоче» і може просто відмовити операторам зв’язку у доступі до своєї інфраструктури.

Законопроект №4159 про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж потрапив до парламенту ще в лютому цього року. Комітет з питань інформатизації та зв'язку 2 червня його відкликав, а сьогодні – подав вже доопрацьований.

За словами голови правління ІнАУ Олександра Федієнка, «зараз кожен оператор бігає та окремо домовляється» з власниками чи то електроопор, чи з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ. «Закон внесе ясність і конструктив, дасть оператору інструмент для діалогу та впливу», - підкреслив він. За його словами, без цього базового документу стільникові оператори не зможуть якісно побудувати ані 3G, ані – в перспективі – 4G-мережі.

Якщо телеком-оператори зможуть вільно використовувати будь-яку інфраструктуру для розбудови своїх мереж, то це дозволить «скоротити цифровий розрив між містом і селом», вважає голова ТПУ. Зараз стрімко розвиваються адміністративні послуги в електронному вигляді і треба зробити так, щоби ними могли користуватися й мешканці українських сіл і селищ, зазначила Попова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: