Одне з головних завдань судової реформи не виконано, - правник

Закон про судоустрій і статус суддів створив передумови для підвищення ефективності судової влади. Разом з тим одне з головних завдань, яке ставилося перед судовою реформою - скасування вищих спеціалізованих судів - не виконано.

Закон про судоустрій і статус суддів створив передумови для підвищення ефективності судової влади. Разом з тим одне з головних завдань, яке ставилося перед судовою реформою - скасування вищих спеціалізованих судів - не виконано.

Про це під час прес-конференції заявив доцент кафедри цивільного права та процесу ЛНУ ім. І. Франка, кандидат юридичних наук, Володимир Цікало, повідомляє ІА Дивись.info.

«На цьому наполягала Венеціанська комісія, європейська комісія "За демократію через право", але ця мета не досягнута. Вищі спеціалізовані суди трансформували у відповідні касаційні суди у структурі Верховного суду. Тепер будуть окремо цивільний, кримінальний господарський, адміністративний касаційні суди. Тобто якщо в нас було три вищих спеціалізованих суди, то зараз в структурі Верховного суду їх є 4», - пояснив Володимир Цікало.

Також в структурі Верховного суду створюється ще один орган – Велика палата Верховного суду.

«Якраз вона буде виконувати ту функцію, яку виконував Верховний суд по відношенню до вищих спеціалізованих до прийняття цього закону. Велика палата буде переглядати рішення цих чотирьох касаційних судів у зв'язку з неоднаковим застосуванням норм матеріального права. Тобто залишилося те що було. Замість трьох судів ми отримали 4, але функції вони виконують такі як і раніше» - наголосив правник.

Крім цього зміни до Конституції передбачають, що в Україні можуть діяти вищі спеціалізовані суди і закон про судоустрій передбачає створення таких судів, зокрема Вищий спеціалізований суд з питань інтелектуальної власності, та Вищий антикорупційний суд.

«Тобто вищі спеціалізовані суди залишилися, але замість трьох, які були маємо 4 касаційних і два спеціалізованих» - констатує правник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: