Порошенко підписав указ про Національний координаційний центр кібербезпеки

Петро Порошенко
Петро Порошенко / pravda.com.ua

Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про національний координаційний центр кібербезпеки».

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

«Діяльність Центру допоможе забезпечити координацію діяльності суб'єктів національної безпеки і оборони України під час реалізації Стратегії кібербезпеки України, підвищити ефективність системи державного управління у формуванні та реалізації державної політики у сфері кібербезпеки», - повідомляє прес-служба глави держави в середу вранці.

В інформації зазначено, що підставою розробки цього Положення є Указ Президента України від 15 березня 2016 № 96, яким введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 січня 2016 «Про Стратегію кібербезпеки України» і затверджена Стратегія кібербезпеки України.
Національний координаційний центр кібербезпеки є робочим органом РНБО України. Керівником Центру за посадою є секретар СНТ, секретарем - керівник структурного підрозділу Апарату РНБО, який опікується питаннями кібербезпеки.
Членами Центру є представники суб'єктів сектора безпеки і оборони України у сфері кібербезпеки: перші заступники або заступники міністра оборони України, начальника Генерального штабу ЗС України, голови СБУ, голови Служби зовнішньої розвідки України, глави Нацполіції, глави Нацбанку (за згодою), які опікуються питаннями кібербезпеки, начальник Головного управління розвідки Міноборони України, начальник управління розвідки адміністрації Держприкордонслужби і керівник Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації.
Серед основних завдань Центру - аналіз стану кібербезпеки; результатів проведення огляду національної системи кібербезпеки; стану готовності суб'єктів забезпечення кібербезпеки до виконання завдань з протидії кіберзагрозам; стану виконання вимог законодавства щодо захисту від кіберзагроз державних електронних інформаційних ресурсів, інформації, вимог щодо захисту, які встановлені законом, а також критичної інформаційної інфраструктури; даних про кіберінціденти щодо державних інформаційних ресурсів в інформаційно-телекомунікаційних системах та інше.
Центр прогнозує та виявляє потенційні й реальні загрози у сфері кібербезпеки України, узагальнює міжнародний досвід у сфері гарантування кібербезпеки; реалізує оперативне, інформаційно-аналітичне забезпечення РНБО з питань кібербезпеки.
Крім того, Центр бере участь в організації і проведенні міжнаціональних і міжвідомчих кібернавчань і тренінгів, розробляє відповідні методичні документи і рекомендації.
Згідно з Положенням, Центр має право в установленому порядку запитувати та отримувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій статистичні дані, інформацію, довідкові та інші матеріали, необхідні для вирішення питань, що належать до його компетенції; користуватися інформаційними базами даних державних органів, державними, в тому числі урядовими, системами зв'язку і комунікацій, мережами спецзв'язку та іншими техзасобами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: