У Львові звучатиме знаменита симфонія Моцарта

Одне із музичних чудес світу епохи класицизму – знаменита соль мінорна симфонія Моцарта звучатиме на XXXV Міжнародному фестивалі музичного мистецтва «Віртуози» у виконанні оркестру «Віртуози Львова» та швейцарської скрипальки Олівії Якобсон у суботу, 11 червня

За словами народного артиста України, диригента та художнього керівника оркестру «Віртуози Львова» Сергія Бурка, «Програма концерту поєднає трьох знакових постатей епохи віденської музичної класики – Вольфґанґа Амадея Моцарта, його сина Ксавера (львівського Моцарта), а також Людвіга ван Бетховена. І це не випадково, адже цьогоріч ми відначаємо 260-річчя від дня народження Вольфґанґа Амадея Моцарта та 225-річчя від дня народження його сина Ксавера Моцарта. Скрипковий концерт Бетховена також не є випадковістю у програмі концерту, адже композитор (як і син Моцарта) навчався у знаменитого італійського композитора і педагога Антоніо Сальєрі, сучасника Вольфґанґа Амадея Моцарта, до оцінки творчості яких історія, на жаль, була неоднозначною».

Знамениту Симфонію № 40 соль мінор Вольфґанґа Амадея Моцарта, написану у 1788 р. у Відні, порівнюють з «Джокондою» Леонардо да Вінчі, загадковим шедевром епохи Відродження. Леонардо Бернстайн, видатний американський композитор і диригент XX ст. писав: «Музика Моцарта випередила межі свого часу. Вона звернена назад – до Баха та вперед– доБетховена, Шопена, Шуберта... Верді і, навіть, Вагнера. Моцарт – це сама музика; чого б ви не бажали знайти у музиці, ви знайдете у Моцарта... Моцарт... дух милосердя, загальної любові та скорботи, навіть страждань, дух, на якого не впливає час,який належить вічності».

І найголовніше, що робить Симфонію № 40 такою популярною – це її простота та доступність у сприйнятті. На час її творення Моцарт досягнув вершин майстерностіу розквітісвого таланту.

Увертюра-симфоні я Ре мажор Франца Ксавера Моцарта не часто виконується у концертних залах, є всі підстави вважати, що вона була написана саме у Львові, місті, якому композитор віддав понад 30 років своєї активної творчої діяльності.

У виконанні молодої швейцарської скрипальки Олівії Якобсон прозвучить Концерт для скрипки з оркестром Людвіга ван Бетховена, одна з вершин світової музики та творчості видатного німецького композитора.

Олівія Якобсон народилась у Женеві в родині музикантів. З 4-х років розпочала грати на скрипці, навчаючись у видатного скрипаля та педагога Тібора Варги. Навчалася, зокрема, у Женевській музичній консерваторії, Базельській вищій школі музики та Музичній консерваторії у Лозанні. Відвідала майстер-класи видатних майстрів (Ігор Ойстрах, Віктор Пікайзен, Михаіл Вайман). Олівія є лауреатом багатьох національних та міжнародних конкурсів. Часто виступає у камерних ансамблях. Як солістка виступала з філармонійними симфонічними оркестрами Торуня і Щеціна (Польща), Камерним оркестром Лозанни.

«Олівія грає на раритетній скрипці видатного французького скрипкового майстра Жана Батіста Вільома. Виконання концерту Бетховена на фестивалі «Віртуози» є важливим етапом для творчого зростання виконавиці», – зазначив Бурко Сергій Бурко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: