Виставка «…Forgotten By World» або фотографії з запахом війни

IMG_3425

7 червня у Львівському палаці мистецтв відкрилась благодійна фотовиставка «…Forgotten By World», метою якої є нагадати про конфлікт, який зараз відбувається на Сході України.

Протягом двох тижнів на стінах одного з залів львівського Палацу мистецтв будуть висіти роботи фотохудожників Олексія Тішевського, Агати Гжибовскої,  Людека Ондрушки, Якуба Каминьского, Максима Дондюка, Олександра Земляниченка, Якуба Шимчука та Сергія Пономарева.

Важливо те, що ця виставка несе благородний характер, оскільки зібрані із заходу кошти будуть направлені на лікування і реабілітацію дітей очі яких, так само як об’єктиви фотоапаратів, бачили війну з середини без прикрас і з усіма її можливими відтінками.

«Влітку 2015 року я повернувся з України в Польщу. І дуже здивувався, коли зрозумів, що в Польщі про конфлікт на Сході України ніхто не говорить. З думкою, що треба змінювати стан речей, подзвонив до Конрада Пашинського і ми вирішили провести фотовиставку. Досі ці світлини експонувалася в Гданську і Варшаві. В Україні починаємо зі Львова. Експозиція однозначно ще буде в Києві та Одесі. Також є задум, щоб показати світлини у деяких європейських країнах, - сказав президент правління фонду «Lambre Foundatiоn» організатор заходу Мачей Монгрід. - Ми хочемо розповісти про те, якою страшною є війна. Цей конфлікт - це терпіння дітей, терпіння цивільного населення і я вважаю, що з таким станом речей не можна погоджуватися і приймати. З цим потрібно боротися. Це перша мета проекту, друга мета – збір коштів для лікування дітей на сході України. Ці гроші призначені, як для дітей, які потребують лікування, так і для тих, що вже лікувалися до війни, але через конфлікт втратили таку можливість. Також слід зазначити, що  тут представлені роботи 6 фоторепортерів з Польщі, України, що цікаво також з Росії і  Чехії. І саме це є підтвердженням того, що виставка є над політикою».

На відкритті експозиції також висловився почесна гостя Христина Береговська: «Від себе, як від особи жіночої статі, яку безмежно, до єства, зворушили всі ці високопрофесійні світлини. Висловлюю слова щирої, уклінної вдячності фотохудожникам, які, ризикуючи власним життям, через об’єктив камери змогли передати для нас дуже трагічні реалії наших українців. Виставка має обов’язково мати продовження, вона очевидно має бути мандруючою, щоб більше категорій людей побачили цей фрагмент нашої історії».

Ця фотовиставка покликана не тільки для того, щоб нагадати Європейському Союзу про те, що недалеко від них триває війна. Світлини в першу чергу мають розповісти і допомогти усвідомити нам, українцям, все те, що зараз відбувається на східних рубежах нашої держави. Аби не «спати» та не приймати бажане за дійсне.

«…Forgotten By World» - це не просто проект, метою якого є зібрати кошти для хворих дітей. Представлені світлини «дихають» війною. Вони не просто чіпляють, а занурюються у свідомість і, доторкаючись до всіх емоційних центрів, змушують «прокинутися», задуматися та хоча б мінімально відчути і перепустити через себе весь страх, біль та жах,  який відбувається на сході. Тільки разом, тільки спільними силами та боротьбою вдасться протистояти та щось змінити.

Ірина Ферин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: