Лікар розповів, на що скаржилися рятувальники, які працювали на грибовицькому сміттєзвалищі

Після того, як на грибовицькому сміттєзвалищі стався зсув, який поховав під собою трьох рятувальників (четверта людина досі не знайдена), на місце трагедії було скеровано сім бригад швидкої допомоги, пересувний медичний пункт на базі ЗіЛа і евакуаційний автомобіль УАЗ.

Про це повідомив директор Львівського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Юрій Пацюрко.

Три карети швидкої допомоги знаходилися – внизу біля дамби. Чотири – на верху, де було розбите наметове містечко рятувальників.

За словами медика, усіх рятувальників обстежували перед допуском до пошукових робіт і у разі виявлення будь-яких медичних відхилень від норми (йдеться навіть про звичайний нежить)   до роботи не допускали. Так само кожного обстежували після того, як він повертався після двогодинної зміни.

«У перші три дні працювала величезна кількість рятувальників. Звернення були переважно через механічні пошкодження, подразнення слизових оболонок димом. Під час обробки слизових оболонок ми не відзначили жодного пливу, який би призвів до деструкції сльозової оболонки. Це значить, що в концентрації диму немає фосфорорганічних речовин, немає ацетиленовмісних речовин, які призводять до деструкції і хімічних опіків, тобто тих речовин, які призводять до опіків шкірних і слизових оболонок», – сказав Юрій Пацюрко.

Лікар зазначив, що найбільші побоювання були, щоб у людей не виникало галюцинацій.

«Але офіційно заявляю, що жодного галюцигенного впливу не помічено, не було впливу й на шкіру, а це означає, що високої концентрації кислот чи лугів у диму не було», – зазначив медик.

А також він зазначив, що складно говорити про те, хто постраждав індивідуально, адже постраждали всі – і мешканці навколишніх сіл і Львова.

«Вплив на атмосферу був через задимлення. Дим розходиться у різні боки, не можливо було його локалізувати. Все залежить від рози вітрів. Вітер міняє розташування і напрям диму. На місці сміттєзвалища утворюється таке собі урвище зі спіралеподібним потоком. Концентрація диму у цій вирві непередбачувана і визначити у лабораторний спосіб концентрацію шкідливих речовин у ній дуже складно, бо на виході з воронки концентрація зовсім інша», – наголосив Юрій Пацюрко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: