Омбудсман+. Третя хвиля. Як потрапити на сесію? Блог Дмитра Посипанка

1371080

Вчорашні події у Львівській Ратуші стали хорошим стимулом для мене, щоб написати третю серію своїх пригод в проекті Центру демократії та верховенства права «Платформа «Омбудсман+».

Вчорашні події у Львівській Ратуші стали хорошим стимулом для мене, щоб написати третю серію своїх пригод в проекті Центру демократії та верховенства права «Платформа «Омбудсман+».

Третя хвиля – була найтривалішою в часі і найбільш трудомісткою. У ході її реалізації досліджувались такі речі: організація доступу до засідань Львівської обласної та Львівської міської рад, оприлюднення проектів рішень таких рад, оприлюднення проектів розпоряджень Львівського міського голови, голів облдержадміністрації та облради, оприлюднення рішень обласної та міської рад, розпоряджень міського голови та голів облради та ОДА і доступ до протоколів засідань обласної та міської рад та результатів голосувань.

Організація доступу до засідань Львівської обласної та Львівської міської рад

Я не буду аналізувати те, що відбулось вчора на площі Ринок 1. Тут запитань багато до всіх суб’єктів цих подій. І до міністра Авакова, і керівництва Нацполіції області, і до пана Синютки, який координує діяльність правоохоронних органів в області, і до міського голови Львова, який мав би врешті розпочати виконувати свої безпосередні посадові обов’язки, і до представників громадськості, які з боями проривались на сесію міської ради. Нехай кожен з них шукає відповіді на ці питання. Я лише напишу те, що мені вдалось довідатись про доступ до сесійних засідань Львівської міської та Львівської обласної рад.

Отже, щоб потрапити на засідання Львівської міської ради, потрібно пройти досить таки нескладну процедуру реєстрації за день до самого засідання. Цю реєстрацію здійснює секретаріат Львівської міської ради на підставі заяви та пред’явлення документа, що посвідчує особу. Ось і вся процедура. Її не важко виконати і потрапити на сесію. Звичайно, потрапляння на сесію, не дає автоматичного права на виступ із трибуни, але подивитись, як працюють депутати, можна, можна фотографувати і знімати відео.

Дещо цікавіша ситуація видалась із спробою потрапити на сесію Львівської обласної ради. У відповідь на мій запит щодо того, як потрапити на її сесію, я отримав відповідь, що це питання регулюється розпорядженням голови Львівської обласної ради, але не вказали яким і як. Коли ж я попросив надати мені копію такого розпорядження, то отримав відповідь, що проект розпорядження голови обласної ради про порядок реєстрації осіб, що бажають бути присутніми на сесії, лише розробляється юридичним відділом облради і до моменту його затвердження, реєстрація проводиться безпосередньо перед початком пленарного засідання на підставі пред’явлення паспорта громадянина України.

На сесію облради я, звичайно, потрапив, але для мене залишилось одне питання до пана Ганущина: для чого у відповіді на запит надавати недостовірну інформацію і писати, що доступ до сесійних засідань регулюється неіснуючим розпорядженням? Невже голова найвищого представницького органу на Львівщині не знає, що надання недостовірної інформації карається адміністративним штрафом? Чи він просто не читає того, що підписує?

Оприлюднення проектів рішень Львівської обласної та Львівської міської рад

Тут варто похвалити Львівську обласну раду. 80% проектів рішень, що виносяться на розгляд депутатського корпусу оприлюднюються згідно з вимогами Закону «Про доступ до публічної інформації», а саме за 20 робочих днів. Показник високий, але не ідеальний. Все таки закон потрібно виконувати на всі 100% і якщо є така вимога, то, не дивлячись ні на що, всі проекти рішень мають бути оприлюднені на сайті обласної ради.

А от Львівська міська рада взагалі не виконує цю норму законодавства і жоден з проектів ухвал не оприлюднюється за 20 робочих днів до їх розгляду. Ситуація з оприлюдненням проектів ухвал Львівської міської ради взагалі дуже скомплікована. На офіційному сайті міської ради взагалі немає розділу, де б могли оприлюднюватись проекти таких документів, натомість проекти ухвал оприлюднюються на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради. Це, звичайно, дуже добре, що хоча б десь такі проекти оприлюднюються, але ознайомлюватись з проектами рішень мають не лише депутати, а й громадськість. Якщо вже так важко дублювати ці речі ще й на офіційний сайт Львівської міської ради, то можна хоча б зробити на ньому гіперпосилання на цей втаємничений портал для депутатів.

Оприлюднення проектів розпоряджень міського голови та голів Львівської обласної ради та обласної державної адміністрації, що мають нормативно-правовий характер

Тут навіть писати немає що. Ані на сайті Львівської облдержадміністрації, ані на сайті Львівської обласної ради, ані на двох сайтах Львівської міської ради немає навіть розділу, де б могли оприлюднюватись такі нормативно-правові акти.

Оприлюднення рішень обласної та міської рад, розпоряджень міського голови та голів обласної ради та облдержадміністрації

Що стосується оприлюднення уже прийнятих та підписаних розпоряджень наших найвищих державних мужів, то тут ситуація кардинально відрізняється від ситуації із оприлюдненням їхніх проектів. Відрізняється в позитивну сторону. Усі 100% розпоряджень міського голови Львова, голови Львівської облдержадміністрації та голови обласної ради оприлюднені на відповідних сайтах зазначених установ. На сайтах Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації навіть створені пошукові системи.

Рішення Львівської обласної ради оприлюднюються у повному обсязі і у встановлений законодавством термін (протягом п’яти робочих днів з моменту їх прийняття). А от ухвали Львівської міської ради оприлюднюються в терміни, які самі собі встановили депутати міської ради у своєму Регламенті, забувши чи забивши на Закон «Про доступ до публічної інформації».

Загалом наша влада намагається бути відкритою і доступною, але робить це тоді, коли їй це вигідно. Особливо це проявляється в оприлюдненні проектів своїх нормативно-правових актів. Демократія участі – це поки що terra incognita для наших чиновників.

Далі буде…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: