У Львові показали відреставровані балкони міста (ФОТО)

pl.-Soborna-122

У Львові, 11 червня, відбулася екскурсія відреставрованими балконами.

Їх оновлення відбувається в рамках проекту GIZ «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що реалізується спільно з управлінням охорони історичного середовища Львівської міськради.

За 5 років у рамках цієї програми було фахово відреставровано 55 балконів. Під час екскурсії Тетяна Балукова, архітектор-консультант проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», докладно розповіла про 13 будинків, у яких відреставрували орієнтовно 20 балконів.

Зазвичай реставрація проходить так: знімають стару стяжку, накладають нову, додають шар гідроізоляції, щоб не руйнувався низ плити та кронштейни. Потім кладуть морозостійку плитку та захищають кант плити цинковим або мідним крапельником. Також реставрують огородження.

Фірми для виконання робіт обирають на конкурсній основі. На кожен балкон розробляється кошторисна пропозиція від трьох різних фірм, і серед них обирають найповнішу та найдешевшу.

У рамках проекту мешканці сплачують 500 гривень із квартири.

Лисенка, 7
Тут повністю переливали бетонну плиту та реставрували лите чавунне огородження. Також поклали дерев’яний поручень. Власник самостійно пофарбував поручень і зробив це не надто акуратно.Також повністю відновлювали один із кронштейнів.

 

Lysenka-7-900x600

Просвіти, 6
Відреставровано два балкони: плити та коване огородження. Кронштейни були майже цілком зруйновані, а нові вилили із шамоту — вогнетривкої глини.

Prosvity-6-300x300

Короленка, 15
Оновили три різні балкони — плити, кронштейни та огородження. Орієнтовна вартість — 250 тисяч гривень.

Korolenka-152

Короленка, 19
На балконі були різні кронштейни, а тому експерти встановили, який із них автентичний та відновили саме той. Для реставрації використовували роман-цемент.

Korolenka-19

Пекарська, 9
Оновили два балкони — несучі елементи плити та кам’яні кронштейни. З кронштейнів довелося зняти цементний шар, який наклали в радянський час. Також встановили цинковий крапельник.

Pekarska9-900x600

Кониського, 4а
Відреставрували два балкони. Кронштейн спочатку доповнили неякісно, а тому він відпав, але потім оновили знову. Також у цій квартирі оновлювали вікна в рамках одної з програм.

Konyskogo-4a3

Левицького, 10
Оновили плиту та огорожу одного балкону.

Levytskogo-10-900x600

Богомольця, 10
(балкон виходить на вул. Кльоновича) Відновили пошкоджені несучі елементи. Натомість кронштейни були в непоганому стані. Також тут реставрували підставки під квіти.

Bogomoltsya-10-300x300

площа Соборна, 9
Оновлено два балкони. Нижні балкони не мали кронштейнів, їх залишків під час реставрації теж не знайшли, а тому залишили балкон без них. Також очистили латунні елементи та встановили дерев’яні поручні.

pl.-Soborna-92-300x300

площа Соборна, 10
Тут планували оновити два балкони, але наштовхнулися на протест одної з мешканок, а тому відновили лише верхній. Огородження та кронштейни демонтували та відновлювали в майстерні.

pl.-Soborna-10-900x600

площа Соборна, 11
Відреставрували один балкон, особливість якого — дерев’яний настил, як один із несучих елементів.

pl.-Soborna-11.-300x300

площа Соборна, 12
Унікальний цинковий балкон, подібних на нього у Львові дуже мало. Найбільше уваги приділялось оновленню огорожі.

pl.-Soborna-122

Повторна екскурсія балконами відбудеться 15 червня.

За матеріалами проекту Майстерня міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: