Справи фінансові: куди зникають українські банки

1a381128936d40749a496bc7a27c3516

Тільки нинішнього року Національний банк України визнав 7 банків неплатоспроможними, а 9-ом відкликав ліцензію та ліквідував. Останній банк, який визнано неплатоспроможним, – «Класикбанк», власником якого є Сергій Думчев.

До речі, з бізнесменом пов’язують ще одну ліквідовану нинішнього року фінустанову – банк «Преміум» – за порушення банківського законодавства.

І так, учора Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ «Класикбанк» до категорії неплатоспроможних. Підставою для такого рішення стало неприведення банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства протягом 180 днів з моменту віднесення до категорії проблемних.

У банку були розміщені вклади 65 фізичних осіб. Навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не перевищить 258 тисяч гривень.

26 травня апеляційний суд підтвердив правомірність рішення НБУ щодо ліквідації ПАТ «Банк Велес». Рішення про ліквідацію банку було ухвалене торік 10 грудня за здійснення ризикової діяльності та систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Такими були близько 90% всіх операцій, що здійснювались банком. За неповний 2015 рік їх обсяг перевищив 100 мільйонів доларів. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів.

2 червня НБУ відкликав ліцензію і ліквідував ПАТ КБ «Хрещатик». Фінансова установа 5 квітня була визнана неплатоспроможною через невиконання задекларованих заходів щодо покращення ліквідності ПАТ КБ «Хрещатик» та відсутністю достатніх дій з боку власників банку для запобігання його неплатоспроможності, а також у зв’язку з тим, що діяльність ПАТ КБ «Хрещатик» не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів Національного банку України. Власником банку є Андрій Іванов (37,44%), а також КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%).

Натомість 1 червня НБУ дав згоду на самоліквідацію двох малих банків ПАТ «Фінанс Банк» та ПАТ «Інвестиційно-Трастовий Банк».

Загальний обсяг зобов'язань ПАТ «Фінанс Банк» та ПАТ «Інвестиційно-Трастовий Банк» перед юридичними та фізичними особами менше 11 мільйонів гривень. Обсяг ліквідних коштів банків дає змогу розрахуватись за зобов'язаннями без зовнішніх залучень.

24 травня до категорії неплатоспроможних через непрозорість структури власності потрапив «Смартбанк». У банку неодноразово змінювався власник без погодження з Національним банком. У банку були розміщені вклади менше ніж 100 фізичних осіб. Навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не перевищить 100 тисяч гривень.

23 травня до категорії неплатоспроможних потрапив «Банк Михайлівський». Його визнали проблемним через ризиковану діяльність. Напередодні, 20 травня, голова правління ПАТ «Банк Михайлівський» Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. Цього ж дня  банк заявив, що з технічних причин в ньому не працює система «операційний день банку». Коли система запрацювала, куратор, отримавши доступ, побачив велику кількість операцій з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 1,6 млрд. грн. до 2,6 млрд. грн. Станом на 23 травня 2016 року 100% акцій банку належало ТОВ «Екосіпан», 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% - Ігорю Дорошенку та 3% – Віктору Єрасову. Національний банк не отримував пакет документів для приєднання ПАТ «Банк Михайлівський» до іншої установи.

20 травня НБУ визнав неплатоспроможним «Фідобанк». Причина – 12-13 травня почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків, сума якого досягла 200 мільйонів гривень. Виведення активів на пов’язані із акціонером установи не здійснювалось. 16 травня почались проблеми з виконанням зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня 2016 року загальна сума невиконаних ПУАТ «Фідобанк» операцій клієнтів перевищила 500 млн. грн. (9% від його зобов’язань).

Станом на 20 травня кінцевим бенефіціаром ПУАТ «Фідобанк» був Олександр Адаріч. На даний момент він також є власником 50% ПАТ «Євробанк».

28 квітня Національний банк вдруге відкликав банківську ліцензію та ліквідував ПАТ КБ «Союз» за систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Вперше ліцензію відкликали 15 березня, однак Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову НБУ.

Але численні зловживання в банку, та акт щодо порушень фінансового моніторингу ПАТ КБ «Союз», було  прийнято нову постанову Правління Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

28 квітня до категорії неплатоспроможних потрапив «Банк «Юнісон» через непрозору структуру власності. Починаючи з середини 2014 року Національний банк України неодноразово звертав увагу ПАТ «Банк «Юнісон» на невідповідність структури його власності вимогам прозорості. Так  станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD  – 82,5% акцій банку та компанія MCHL Finance LTD  – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася з огляду на те, що учасниками кожної з них було більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше. У листопаді 2014 року структура власності банку змінилась і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. На сьогодні акціонерами ПАТ «Банк «Юнісон» є 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіє часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб у свій час були або є зараз членами наглядової ради ПАТ «Банк «Юнісон».

Кошти 98,3% вкладників банку відшкодуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 127 мільйонів гривень.

21 квітня НБУ прийняв рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ПАТ «Софійський» та ПАТ «Петрокоммерц-Україна». Після віднесення ПАТ «Банк Петрокоммерц-Україна» до категорії проблемних було установлено факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлений законодавством строк. На 16 березня обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов'язань банку. Натомість банк «Софійський» було віднесено до категорії неплатоспроможних 22 грудня 2015 року через втрату ліквідності. Власники істотної участі в банку не змогли вжити своєчасних заходів з достатньої фінансової підтримки для запобігання настанню неплатоспроможності банку, пошук інвестора не дав очікуваних результатів.

22 березня Національний банк відкликав банківську ліцензію та ліквідував «Укрінбанк». З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку, у зв’язку із допущенням ним протягом вересня зменшення більше ніж на 5% значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) більше п'яти разів, Національний банк України 1 жовтня 2015 року прийняв рішення про віднесення ПАТ «Укрінбанк» до категорії проблемних. Національним банком було встановлено строк для вжиття ПАТ «Укрінбанк» заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства. «Укрінбанк» намагався залучити 500 мільйонів інвестицій, однак кошти до банку так і не дійшли.

29 січня до категорії неплатоспроможних віднесено «Авант-Банк». Кошти 96% вкладників будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 550 мільйонів гривень. Банк віднесено до категорії проблемних на початку грудня 2015 року. Наприкінці року стан ліквідності ПАТ «Авант-Банк» значно погіршився. В той же час, почались надходження скарг від фізичних та юридичних осіб стосовно невиконання банком своїх зобов’язань.

10 лютого Національний банк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ КБ «Преміум»  за порушення банківського законодавства в сфері фінансового моніторингу. Факти порушень були встановлені під час позапланової виїзної перевірки ПАТ КБ «Преміум» з питань фінансового моніторингу.

Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку. Фондом гарантування вкладів фізичних осіб буде виплачено в повному обсязі кошти 97% вкладників ПАТ КБ «Преміум». Всього Фонд забезпечить виплати гарантованої суми в обсязі близько 150 мільйонів гривень

9 лютого до категорії неплатоспроможних через непрозорість структури власності потрапило ПАТ КБ «ТК Кредит». Починаючи з середини 2014 року Національний банк України неодноразово звертав увагу банку на невідповідність структури його власності вимогам щодо її прозорості. Однак банк ігнорував вимоги регулятора та не подавав запитуваних документів. Власники банку не вжили необхідних дій для приведення своєї структури власності у відповідність до вимог законодавства.

Кошти 98,9% вкладників будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 0,6 мільйона гривень.

Коментар економіста Андрія Новака:

«Безумовно, банківську систему України треба було почистити від мертвих і проблемних банків, але метод, обраний Національним банком, абсолютно неправильний – він дикий і нецивілізований. У цивілізованих країнах загально прийнята така практика: якщо якийсь банк певний період часу неплатоспроможний і не виконує зобов’язання перед своїми клієнтами, тоді наступає дуже жорстка, але правильна дія з боку центробанку країни. Такий проблемний банк виставляється на продаж і тоді є да варіанти: або його купує інший комерційний банк, якому це цікаво, або його викуповує держава через націоналізацію. Але і в першому, і в другому випадку той банк, який купує, повністю бере на себе всі фінансові зобов’язання перед клієнтами до останньої копійки. У нас процес чистки відбувається дико за рахунок втрати вкладів клієнтів, з дуже неправильним терміном, що застосовується, – «ліквідація». Цей термін сам по собі викликає паніку серед клієнтів банку. Ні до чого іншого, як до втрат така ситуація не могла призвести. Тому Національний банк України, скажімо так, тактично правильно займаючись чисткою банківської системи, використовує абсолютно неправильні методи. Але, на жаль, ми не бачимо  публічно оприлюдненої стратегії Національного банку з наведення ладу у банківській системі До речі, ми так само не бачимо стратегії по курсовій політиці відносно гривні».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: