У львівській галереї мистецтв пройшов благодійний фестиваль KAZ.KAR (ФОТО)

13388848_1037315956360698_603146364_o

У львівській національній галереї мистецтв відкрилася виставка Міжнародного благодійного фестивалю казок “KAZ.KAR” (kazkovyy karnaval-2016).

У львівській національній галереї мистецтв відкрилася виставка  Міжнародного благодійного фестивалю казок “KAZ.KAR” (kazkovyy karnaval-2016).

Тут виставлено близько сотні творів митців не тільки із України, але й  з Польщі та Швеції. За словами організаторів до них надійшло близько 200 творів, проте, зали галереї не змогли вмістити такої кількості робіт. Отож, інша частина творів буде представлена в європейських музеях, які є партнерами цього фестивалю, серед таких галереї Кракова, Варшави, Мілану та ін.

Виставка надзвичайно цікава адже представляє різні вікові категорії митців. Тут і діти і дорослі, тобто професійні художники-ілюстратори, молоді, та ще зовсім юні. Зазначимо, що організатори підготували  певну інтригу, адже у підписах до робіт не вказували віку учасників. Серед тем переважають ілюстрації до книжок, також є і картини, які відображають певні рефлексії, пов’язані із казковими історіями.

13396610_1037316083027352_824601080_o

Картини виконані у різних техніках – графіка мальована та комп’ютерна, живописні роботи, ляльки, вітраж та витинанка. Це серії «Ілюстрацій для дитячих книжок» Катерини Тютькало та «Птах»  Герчанівської Ірини, ілюстрації до книжечок «Котик та півник» Христини Манюкян, «Троє поросят» Юрія Шило, «Спляча красуня» Олени Микули, «Ведміть та лисиця» Богдана Свінчука, варіації Вікторії Ковальчук «Капустяні мрії», та ляльки Ірини Ладюк. Крім серій та циклів є і роботи, що зображують персонажів, пейзажі, казкові фантазії.  Це роботи Павла Сачка «Човен», Анастасії Кузнєцової «Лісовий казкар», Данило Пастернак «Арлекіни», Христини Лисюк «Марсіанський карнавал» та ін.

Серед іноземних гостей цікаві інтепретації  казки представили Олександр Чекай, Христини Маліновська, Давід Грант, Йоанна Банек, Кароліна Бернацька, Анна Пічура та ін.

13383463_1037315529694074_1262341240_o

Виставка міжнародного фестивалю KAZ.KAR повертає нас у світ барвистого дитинства, з його яскравими персонажами, дитячими книжечками та казками. Особливо вражають інтерпретації юних художників, які є надзвичайно глибокими та майстерними, і нічим не поступаються іменитим ілюстраторам.

Серед учасників ми вже згадували Вікторію Ковальчук, яка вже близько двадцяти років працює у галузі книжкової ілюстрації. Як зізналися організатори на виставку пані Вікторія надіслала шістнадцять своїх нових шедеврів, проте через обмеження експозиційної площі, для огляду представили лише чотири роботи.

13397044_1037315276360766_1420259639_o

Зазначимо також, що «образотворча номінація» фестивалю не обмежена лише виставкою в галереї мистецтв. 11 та 12 червня на  площі перед Палацом графів Потоцьких (Коперника 15) відбувся конкурс-пленер для учасників Фестивалю та майстер-класи з живопису, ілюстрування казок, боді-арту, ілюмінування буквиці для усіх охочих.  А в понеділок, 13 червня, відбудуться майстер-класи для учасників Фестивалю у Центрі Культурно-Мистецьких Ініціатив та в Українській академії друкарства. Практикуми проведуть митці-волонтери з Української академії друкарства, Львівської філії Київського національного університету культури та мистецтв, Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив міста Львова, Студії культури та мистецтв «СПІРОГРАФ».

13442076_1037315783027382_813239687_o

Як зазначив, художній керівник та президент Міжнародного благодійного фестивалю казок “Казкар” Андрій Сендецький, цей фестиваль є трієнале. До оргкомітету цього року увійшов Львівський обласний благодійний фонд “Торба”, громадське об’єднання Центр культурно-мистецьких ініціатив. Впродовж пів року люди, які працюють у цих громадських організаціях займалися промоцією та збиранням авторів та казкарів з цілого світу.

Кульмінація четвертої едиції міжнародного фестивалю казок «KAZ.KAR.» відбудеться 14 червня біля Палацу Потоцьких. До складу міжнародного журі цього року традиційно увійшли фахівці з галузі образотворчого мистецтва, театрального мистецтва, танцювального мистецтва, літератури, науковці (з них ­- сім осіб з України і п’ятеро з-поза її меж). Голова журі  Фестивалю «KAZ.KAR.» 2016 – Народна артистка України Ада Роговцева.

До проекту, як зазвичай у багатьох проектах фонду «ТОРБА», запрошено дітей, що мешкають у сирітських будинках Львівської області. Вони матимуть змогу взяти участь у конкурсі та майстер-класах з образотворчого  мистецтва, переглянути вистави-казки, отримати подарунки, оглянути екскурсії містом, зустрітись і поспілкуватись з професійними творцями казки, яких до Львова прибуде понад три десятка осіб.

Також п. Андрій зазначив, що фестиваль є платформою для втілення та розвитку різних ідей, як образотворчих, так театральних і літературних. Саме тому, створені різні номінації для участі у фестивалі.

Організатори фестивалю подякували адміністрації галереї за сприяння в організації виставки, експонуватиметься вона до 30 червня, а далі помандрує виставковими залами Європи.

Мар'яна МАКСИМІВ

Фото Олесі ПІЛАТ та з офіційного сайту фестивалю

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: