Чиновниця розповіла, скільком українцям держава сплачує за лікування за кордоном

Ірина Микичак
Ірина Микичак / loda.gov.ua

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Ірина Микичак на зустрічі із пресою щодо питань розвитку трансплантології розповіла, що із державного бюджету фінансується лікування близько 100 українських пацієнтів за кордоном.

Кількість пацієнтів обумовлюється закладеною у держбюджет сумою на рік.

[dyvys_blockqoute text="За тією інформацією, що я маю, приблизно до 100 пацієнтів за кошти державного бюджету їде лікуватися у закордонні клініки. Як би ми скептично не ставилися до можливостей держави, тим не менш, є державна програма, за якою із державного бюджету найважчі хворі мають право бути проліковані в закордонних клініках. Але є вимоги до цього процесу." author="розповіла Ірина Микичак"]

Механізм отримання цих коштів виглядає так: коли під час лікування пацієнта в українській лікарні лікарі підтверджують, що у нашій країні його хворобі не зарадиш, наші спеціалісти шукають клініку, яка візьме на себе пацієнта, виставляє рахунок. Тоді обласні адміністрації (у цьому випадку, ЛОДА) можуть звертатися до Міністерства охорони здоров'я на відомчу комісію, яка дає дозвіл на лікування за кордоном.

Відповідно, держава фінансує цей процес. Від обласної адміністрації вимагають надати пакет документів для цього: довідку з місця проживання, про склад сім'ї і виписку, зокрема й переклад на англійську мову, завірений лікарями, які лікують пацієнта. Вони підтверджують, що та дитина потребує лікування.

Також Ірина Микичак розповіла, скільки приблизно осіб з України їде на трансплантологічні операції за кордон за меценатські кошти.

[dyvys_blockqoute text="Можу озвучити лише приблизні показники: щонайменше 10 пацієнтів на рік за меценатські кошти їде з України до сусідніх держав на оперативне лікування. Щонайменше. Але ми не про всіх чітко знаємо, адже є багато людей, які, нікуди не звертаючись, знаходять кошти." author="резюмувала циновниця"]

Також вона навела дані про те, скільки мешканців Львівської області за 2016 рік вже встигли скористатися послугами пологових будинків у найближчих до українського кордону польських воєводствах – Люблінському та Підкарпатському. За даними Генерального консульства, за перше півріччя вже набралося 100 таких осіб. Це, на думку чиновниці, добре ілюструє ситуацію в українській медицині і у ставленні до неї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: