У вересні в Україні відновить роботу місія ООН з протидії тортурам

086d35e4e81bc081023c10dff54eeec1261ea9d8

Місія підкомітету Організації Об'єднаних Націй з попередження тортур відновить роботу в Україні у вересні, інформує 112.ua.

Місія підкомітету Організації Об'єднаних Націй з попередження тортур відновить роботу в Україні у вересні, інформує 112.ua.

Така домовленість була досягнута під час зустрічі з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською. Попередньо, наступний візит місії, запланований на вересень.

Нагадаємо, делегація підкомітету ООН з попередження тортур призупинила свій візит в Україну після того, як їй було відмовлено в доступі до місць в декількох районах країни, де, за її підозрою, співробітники СБУ можуть незаконно утримувати людей.

Візит, який розпочався 19 травня, повинен був завершитися 26 травня. Однак він був припинений із-за неможливості виконати програму візиту в повній мірі.

Це другий випадок, коли делегація припиняє свій візит. Таке трапляється, якщо відсутність співпраці з боку держави-учасника перешкоджає делегації виконувати обов'язки, надані їй мандатом протоколу.

Глава СБУ Василь Грицак заявив, що вважає законним рішення не допустити місію підкомітету ООН у свої управління в Маріуполі та Краматорську. «Я особисто підписував документи, якими дозволялося відвідувати установи тримання осіб СБУ, зокрема СІЗО, але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити в районні підрозділи СБУ в зоні АТО», - сказав він. Також він підтвердив, що затриманих у тих приміщеннях немає.

Омбудсмен та голова комітету з прав людини засудили СБУ за перешкоджання роботі підкомітету ООН. Пізніше секретаріат омбудсмена повідомив, що в підрозділах СБУ в зоні АТО, до яких не допустили делегацію ООН, затриманих немає.

Пізніше СБУ направила в ООН пакет повноважень для відновлення в Україні роботи делегації Підкомітету ООН з попередження катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність звернень і покарань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: