Найдавніший клуб шанувальників люльки в Україні провів турнір з повільного паління

IMG_4730

Днями у Львові пройшла подія всеукраїнського значення – турнір з повільного паління люльки «Кубок Наконечного».

Організували його львівські файкарі на честь ювілейного, сорокового року, як почесний член «Львівського клубу шанувальників люльки» Ярослав Наконечний є цінителем цієї давньої української традиції.

Ярослав Наконечний, почесний Консул республіки Австрія у Львові, завдяки першій в його житті люльці врятував міжнародний контракт.

Про це він розповів ІА Дивись.info перед турніром: «Я ніколи не курив папіроси, а стався випадок, що закурив люльку, - розповідає почесний Консул. -  В 1976 році я приїхав на контракт в Алжир, ми будували там енергетику металургійного комплексу. Так сталось, що ми не встигали з Союзу привезти ізолятори. Запросили іспанців і вони запропонували свої ізолятори, назвали ціну - 8 мільйонів дінар. А я приїхав, ще нічого не знаю - як я можу контракт без Технопромекспорту підписувати? І я розгубився… А генеральний директор «Алжиренерго» пан Месаді  бачить, що ситуація складна. Він витягує люльку, тютюн і каже - заправляй. І я заправляю люльку, а є такий протокол у дипломатії, коли людина зайнята файкою, її не можна рухати. То пан Месаді каже, що треба повертатись до розмови пізніше. І через три дні ми підписали цей контракт».

IMG_4657

Турнір

За «золото» турніру приїхали змагатись шанувальники люльки зі Львова, Києва, Одеси, Вінниці та Берегово, причому майже всі – уже досвідчені учасники подібних змагань різних рівнів.

Це недарма називається турніром, адже змагання має чіткі правила, регламент та суддів. Цього разу головним суддею виступив відомий майстер, який власноруч створив понад тисячу унікальних люльок Зенон Пальчевський. Учасники, яких у Львові зібралось 14, мають однакову порцію тютюну (3 грами), однакові люльки і тапмер (для цього турніру організатори замовили з Польші спеціальні, із зображенням емблеми турніру «Кубок Наконечного») та по два сірники кожен. Суть змагання – якомога довше курити люльку, поки вона не згасне чи поки не закінчиться тютюн.

IMG_4663

Культура палити люльку

Любителі люльки є по всьому світу, тож такий турнір – не дивина для шанувальників давніх традиції. «Клубів членів Асоціації зараз маємо 5, чотири з них активні, а клуб «Донбас» розпорошений по всій Україні», - розповідає Кирило Гороховський, президент Всеукраїнської асоціації клубів курців люльки. І додає, що українська Асоціація, своєю чергою, є членом загальносвітової спільноти.

IMG_4682

Водночас, в Україні люльку палили ще до того часу, як Колумб привіз з Америки перший тютюн. Справа в тому, що тютюн вирощували у Туреччині, тож згадки про традицію куріння люльок або файок існують ще з 13 століття. А от Львівський клуб любителів люльки налічує у своїй історії аж 120 років. «Клуб створений трудно сказати в якому році, - розповідає Ігор Вовк, президент Львівського клубу шанувальників люльки. - Але ми знайшли у перемишльському музеї файок і дзвонів такий запис, і там написано,  що в 1896 році в Перемишлі був великий чемпіонат Європи по курінню люльок і є зафіксовано, що в ньому приймали участь 10 учасників львівського файкового клубу. Тобто, так виходить, що наш клуб найстаріший в країні, а може й не тільки в Україні».

IMG_4673

Між тим, учасники турніру курять свої люльки вже понад годину. Це нормальний показник для такого турніру, адже майстри з повільного куріння можуть до кількох годин палити одну люльку. Перемагає у «Кубку Наконечного» відомий усім присутнім майстер з повільного паління люльки Юрій Мадорський, він взагалі є багаторазовим українським рекордсменом. У Львові переміг із результатом в 1 годину і 6 хвилин. За свою перемогу він отримує спеціальну нагороду – відзнаку у вигляді пам’ятної медалі із золотими та срібними елементами.

IMG_4831

Водночас, це не всі сюрпризи турніру. Під час нагородження переможців організатори розповідають, що спеціально до ювілею Укрпошта випустила марки із логотипом Львівського клубу шанувальників люльки. Вони є офіційними марками, тож кожен охочий може придбати такі для листування або колекції.

Відданість традиції

Як уже говорилось, традиція куріння люльки в Україні – давня та міцна. Це доводять і учасники турніру, адже кожен із ним роками або й десятками років є шанувальником люльки. При цьому, кожен стає колекціонером – якісного тютюну, різноманітних люльок. Наприклад, колекція Ярослава Наконечного – це понад 50 файок, із яких найбільш улюбленими є три. На турнір він взяв із собою файку австрійського виробництва: «Австрійці знаються на цьому», - говорить почесний Консул.

Хтось має ще більше люльок у колекції, розділяє їх за країною походження, авторством, матеріалом, з якого вона зроблена (бувають з різних сортів дерева, з кукурудзяних качанів, морської пінки, тощо). А буває, що розділяють навіть за настроєм: «Я не курю сигарети, курю тільки люльку, і от маю багато люльок, - розповідає Ігор Вовк. - І встаю зранку, беру ту чи іншу: закурив, пішов. А якщо день не склався, то значить не ту люльку закурив, тому все пішло не так».

IMG_4612

Наступного разу на змагання львівські любителі люльки обіцяють зібратись уже на традиційному турнірі «Галицька файка», що відбудеться у другій половині січня 2017-го року.

Повний фоторепортаж з події дивіться тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: