Пам'ять на продаж: як у Львові розкрадають Янівський цвинтар

янівський цвинтар

Попри увесь цинізм ситуації, з Янівського цвинтаря у Львові регулярно крадуть таблички та інші елементи, аби здати на металобрухт. Як часто це відбувається і чому, читайте в матеріалі ІА Дивись.info.

«Викрали бронзову голову з могили на Янівському цвинтарі. Вага в межах 180 кг бронзи, висота +/- 70-80 см. Дата викрадення : впродовж тижня, адже минулої неділі ще було все на місці. Можуть здати на металобрухт» - таке повідомлення з’явилося цієї неділі на сторінці спільноти «Варта 1» у соцмережах.

З початку року це уже дев'ята крадіжка на території цвинтаря. Вони відбуваються із завидною регулярністю практично щомісяця. Ось лише кілька останніх випадків. У травні до Шевченківського відділу поліції надійшла заява про крадіжку від 38-річного львів’янина. Чоловік повідомив, що з могили його батька на Янівському цвинтарі у Львові викрадено бронзовий пам’ятник вагою близько 500 кілограмів, вартість пам’ятника - 60 тисяч гривень.  У квітні до того ж райвідділу надійшла заява від 81-річної львів’янки про те, що з могили її сина у період з 10 по 24 квітня  викрадено надмогильний бюст вагою близько 300 кг. Сума склала збитків 20 тисяч гривень. У лютому стався найбільш резонансний злочин - невідомі пошкодили меморіальний комплекс «Жертвам НКВС».

Зловмисники демонтували та викрали три бронзові плити розміром 2 м х 40 см та товщиною 3 см, які були прикріплені до стіни дюбелями. За цими та іншими фактами були відкриті кримінальні провадження за ст. 297 КК України (наруга над могилою) однак, як йдеться у відповіді на запит ІА Дивись.info усі вони перебувають на стадії розслідування.

[dyvys_blockqoute text="Це ще небагато,  враховуючи, що там практично немає нормальної охорони" author="Світлана Добровольська"]

«Це ще небагато,  враховуючи, що там практично немає нормальної охорони», — розповіла  Дивись.info речниця обласного управління Нацполіції Світлана Добровольська.

Втім у мерії вважають, що причина в іншому. «Проблема не в охороні, вона є.  Крадіжки були є і будуть, доки не прикриють пункти прийому кольорових металів навколо цвинтаря», — каже директор ЛКП «Виробничо – реставраційний комбінат обрядових послуг» Василь Глова.  За його словами вдень на території цвинтаря є працівники, вночі двоє сторожів.

[dyvys_blockqoute text="Якщо б не було збуту ніхто б не крав, бо не мав би куди  то подіти. В більшості крадуть безпритульні, але проблема тому що у них це купують" author="Василь Глова"]

«Така система на всіх наших кладовищах — на Сихові, на Голоско. Охорона працює, але кладовище велике і забезпечити біля кожного пам’ятника охоронця неможливо. Коли сталася крадіжка на меморіалі жертв НКВС, поліцейська собака привела прямо у скупку. Якщо б не було збуту ніхто б не крав, бо не мав би куди  то подіти. В більшості крадуть безпритульні, але проблема тому що у них це купують. І це стосується не тільки Янівського  цвинтаря. От буквально кілька днів тому у Дублянах з могили героя Небесної Сотні викрали статую Божої Матері», — каже Василь Глова.

За його словами, місць, щоб збути крадене довго шукати не треба. «Біля Янівського цвинтаря якраз є пункти  прийому кольорових металів. Зауважте, вони беруть кольорові метали. Не крадуть залізні решітки, хрест, яких є дуже багато. Їх цікавить  бронза, латунь, мідь. А якщо є попит на товар його будуть красти.  Потрібно закрити пункти прийому металів і все закінчиться. Ми піднімали цю проблему перед поліцією, і там знають про всі ці скупки», — підсумував директор.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: