Без Львова: якими туристичними принадами багата Львівщина

Туризм на Львівщині

Сьогоднішній Львів – чи найпопулярніша туристична локація в усій Україні. Але Львівська область і без своєї столиці багата на принади для всіх, хто шукає відпочинку. Які ще атракції може запропонувати край, з’ясувала редакція ІА «Дивись.Info».

13521165_1133281313377618_2035152866_n

Історико культурна-спадщина:

Міста

  • Дрогобич

Місто дерев’яних церков, нафти і Бруно Шульца – усе це про Дрогобич. Із цим містом пов’язано чимало важливих епізодів історії України, Польщі, Австрії та усієї Центральної Європи. У різні часи тут народилися, жили і працювали ректор Болонського університету Юрій Котермак, письменники Іван Франко, Лесь Мартович  Бурно Шульц, природознавець Іван Верхратський, ізраїльський політик Давід Горовіц. Саме цей факт, а також оригінальний архітектурний ансамбль міста, творять атмосферу причетності до минулого, яку так люблять туристи.

Дрогобицька ратуша / lvivtour.com.ua

Дрогобицька ратуша / lvivtour.com.ua

  • Жовква

Свого часу Жовква була неприступним містом-фортецею. Своє ім’я поселення отримало від шляхетського роду Жолкевських, які володіли цими землями. Колись Жовква була містом ремісників. Сьогодні ж вона може привабити тих, кого цікавлять давні оборонні споруди і старовинні храми і хто втомився від гамірного Львова (30 кілометрів від столиці Галичини).

Жовква / tutkovsky.com

Жовква / tutkovsky.com

  • Самбір

Це місто зберігає у собі дух старої Галичини: маленькі будівлі старого австрійського штибу, оригінальна говірка і неспішний темп життя. У середньовіччя Самбір був оживленим торговельним центром. Тепер це тихе повітове містечко підійде тим, хто шукає «шляхів» до старого світу Центральної Європи. Із Самбора походять відомі кожному українцеві режисер Лесь Курбас і музикант Андрій Кузьменко.

Площа Ринок у Самборі / sambir.in.ua

Площа Ринок у Самборі / sambir.in.ua

  • Стрий

Ті, хто добре орієнтується в історії України, часто називають Стрий «столицею українського спротиву», адже саме тут було створено легіон Українських січових стрільців (1914 рік), згодом – один із найпотужніших осередків УВО та ОУН. І саме у Стрию 1990 року вперше на території України було піднято синьо-жовтий прапор майбутньої незалежної держави. Зрештою, тут у гімназії навчався Степан Бандера. Саме ж місто є важливим культурним і промисловим центром Західної України.

Костел Різдва Пресвятої Діви Марії у Стрию / wikimedia.org

Костел Різдва Пресвятої Діви Марії у Стрию / wikimedia.org

  • Турка

Це містечко є найвищим районним центром Львівщини (розташоване на висоті 557 метрів над рівнем моря). Своєю столицею Турку називають представники гірської етнографічної групи бойків. Відповідно тут щороку проходить «бойківська фестина» – фестиваль культури цієї місцевості. Ті, кого вабить карпатський дух і неповторні пейзажі, точно не розчаруються у Турці.

Турка / mapio.net

Турка / mapio.net

Села

  • Підкамінь

У селищі Підкамінь Бродівського району розташована геологічна пам’ятка – 16-метровий геологічний камінь-останець. Ймовірно, у давні часи тут було місце поклоніння тутешніх племен, про що свідчать численні археологічні знахідки. Також у населеному пункті розташовано монастир і оборонні споруди.

«Камінь» у Підкамені / fotolytsk.blogspot.com

«Камінь» у Підкамені / fotolytsk.blogspot.com

  • Стільсько-Дуброва-Ілів

У своєрідному трикутнику поміж селами Стільсько-Дуброва-Ілів Миколаївського району було знайдено городище давніх племен білих хорватів. Тих, кого цікавить історія наших безпосередніх пращурів, це місце обов’язково влаштує.

Городище у Стільсько / stezhkamu.com

Городище у Стільсько / stezhkamu.com

  • Розгірче

Неподалік села Розгірче Стрийського району розташувався печерний монастир, який було створено, за припущеннями, XV століття. Але в багатьох розгірченські печери асоціюються із легендарною постаттю Олекси Довбуша – саме тут була одна з незлічених схованок опришківського ватажка.

Скельний монастир у Розгірче / spadok.org.ua

Скельний монастир у Розгірче / spadok.org.ua

  • Тустань

Село Тустань, що лежить на південь від Борислава у Сколівському районі, відоме давньою наскельною фортецею. Щоправда, те, що залишилося від фортеці, зараз мало нагадує оборонні споруди. Але навіть зараз комплекс, який ніколи не було завойовано, має величний вигляд.

zapovidnik-tustan-urich

wpid-3d-model-naskel-no-fortec-tustan_i_2

Потенційний вигляд Тустанського укріплення

Замки

  • Золочівський замок

Комплекс Золочівського замку було зведено у XVII столітті на кошти батька польського короля Яна III Собєського Якуба. Сьогодні від оборонних споруд майже нічого не лишилося. Проте туристів своєю вишуканістю досі вабить Китайський житловий палац і замковий храм.

Золочівський замок / rk-ukraina.com

Золочівський замок / rk-ukraina.com

  • Олеський замок

Будучи одним із найдавніших замків України, Олеський замок у ХХ столітті прийшов у цілковитий занепад. Хоча в стінах цієї споруди жили представники визначних шляхетських родів, тут народився польський король Ян Собєський. Тут же й зберігалися визначні твори мистецтва. Зусиллями визначного мистецтвознавця Бориса Возницького тут було створено мистецьку галерею, хоча саме приміщення досі потребує реставрації.

Олеський замок / atlas.lviv.ua

Олеський замок / atlas.lviv.ua

  • Підгорецький замок

Замок у Підгірцях – майже ідеальне поєднання вишуканого ренесансного архітектурного стилю з ідеями оборонної інженерії. Ця споруда слугувала захистом для польських шляхтичів Конєцпольських від козацьких повстань. Як не дивно, єдине руйнування споруди було заслугою саме українців. Але Підгорецькому палацові судилося бути відновленим. Зрештою зусиллями Бориса Возницького тут розмістилося відділення Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок / all-ukraine.com.ua

Підгорецький замок / all-ukraine.com.ua

  • Поморянський замок

Неподалік Золочіва у селищі Поморяни збереглася споруда із двох двоповерхових корпусів і з галереєю і кругла кутова вежа. Це залишки тутешнього замку, що належав шляхетському роду Кердеїв. Сьогодні будівлі прийшли у занепад, але вони ще й досі зберігають свій зв’язок зі своїм аристократичним минулим.

Замок в Поморянах / wikiwand.com

Замок в Поморянах / wikiwand.com

  • Свірзький замок

Хоча мури Свірзького замку, що розташований в однойменному селі Перемишлянського району, мають переконливий вигляд, сама споруда неодноразово була завойована. Зовнішні стіни замку досі збереглися у непоганому стані, хоча всередині без належного догляду комплекс занепадає.

Свірзький замок / karpaty.life

Свірзький замок / karpaty.life

Курорти:

  • Моршин

Моршин часто називають «мінеральною столицею України»: саме тут розливають відому всій країні воду, саме тут розташовано чимало оздоровчих баз. Тут лікують різноманітні хвороби завдяки мінеральним водам із різноманітним хімічним складом, а також торф’яній грязі та озокериту.

Санаторій «Мармуровий палац» у Моршині / oceantour.com.ua

Санаторій «Мармуровий палац» у Моршині / oceantour.com.ua

  • Немирів

Немирів відомий сірководневою лікувальною водою та торф’яною гряззю. Оточений лісами, цей курорт має ідеальні умови для лікування серце-судинних і нервових захворювань.

  • Славське

Славське є одним із найбільших гірськолижних курортів Українських Карпат. Тут доволі розвинена готельна та транспортна мережа, що робить Славське одним із найзручніших подібних місць відпочинку.

Славське / sumno.com

Славське / sumno.com

  • Східниця

Невеличке село Східниця, оточене відусюди Карпатськими горами, є місцем лікування найрізноманітніших захворювань і оздоровлення. Тут отримують воду із 38 джерел, що є своєрідним рекордом.

Східниця / svitlotrijci.blogspot.com

Східниця / svitlotrijci.blogspot.com

  • Тисовець

Гірськолижний курорт Тисовець розташований на висоті 950-1017 метрів над рівнем моря, що робить його найвищою подібною рекреаційною локацією в Україні. Саме тут розташовано базу, на якій тренуються українські лижники та біатлоністи.

Тисовець / tysovets.ist.ua

Тисовець / tysovets.ist.ua

  • Трускавець

Напевне, Трускавець є курортною столицею України та містом із найбільшою кількістю санаторіїв у нашій країні. Саме це містечко є найпопулярнішим серед тих, хто шукає можливостей для оздоровлення.

У Трускавці величезні будівлі санаторіїв контрастують із маленькими старими будиночками

У Трускавці величезні будівлі санаторіїв контрастують із маленькими старими будиночками

  • Шкло

Ще одним курортом із мінеральними водами є селище Шкло у Яворівському районі. У місцевому санаторії лікують від хронічних захворювань видільної системи, опорно-рухового апарату, шкіри.

Природна спадщина:

Насолодитися гірськими ландшафтами та хвойними і листяними лісами ви зможете у:

  • Національний парк «Сколівські Бескиди»
Яворівський національний природний парк / tops.lviv.u

Яворівський національний природний парк / tops.lviv.u

  • Природний заповідник «Розточчя»
Регіональний ландшафтний парк «Розточчя» / uk.wikipedia.org

Регіональний ландшафтний парк «Розточчя» / uk.wikipedia.org

  • Регіональний ландшафтний парк «Надсянський»
  • Чолгинський орнітологічний заказник
  • Яворівський національний природний парк

Цей список не є вичерпним. Ми дібрали інформацію лише про основні туристичні об'єкти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: