Стурбованість чи реальна підтримка? Чого варто очікувати від зустрічі Обами з Порошенком

1690033

Не сенсацій, ні радикальних кроків від зустрічі Обами з Порошенком під саміту НАТО у Варшаві очікувати не варто. Насправді важливим кроком міг би бути візит американського президента до Києва.

Про це «Дивись.info» сказав відомий український політолог Володимир Фесенко.

«Стосунки з США визначають стратегічні зв’язки між нашими країнами, які склалися вже достатньо давно. Плюс військовий конфлікт, криза на сході України, протистояння з Росією, і США змушені реагувати на це, допомагати Україні. Ну також треба враховувати, що Обама – це президент, який йде у січні наступного року і буде новий президент. У принципі, думаю, що з дуже високою ймовірністю буде певна спадковість політики щодо України», – сказав Володимир Фесенко.

На думку політолога, насправді важливим стратегічним кроком міг би бути візит президента США в Україну.

«Була б добра новина, якщо б Обама, попри свої хиби і забобони, як і його попередники, приїхав до Києва. Це був би суто символічний жест, але дуже важливий жест підтримки України. Проте ні, зустріч відбудеться у Варшаві. Можна зрозуміти, чому Обама не приїжджав у часи Януковича, але у такий складний для України час його візит був би дуже потрібен. На жаль, він цього не зробив. Тому я дуже критично ставлюся до позиції Барака Обами», – зазначив експерт.

Але є стратегічні інтереси США і є політична позиція США щодо України.

«Думаю, вона буде незмінна. А зустріч під час саміту НАТО означає лише продовження підтримки України, обговорення питань двосторонньої співпраці, а також обговорення проблем, які стосуються реалізації Мінських домовленостей. Ось ці питання і будуть обговорюватися, але нічого принципово нового, якихось сенсацій чи радикальних кроків я не очікую, зокрема тому, що Обама скоро йде з посади президента», – наголосив Володимир Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні до Києва прибула помічник держсекретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд, яка повідомила, що у Варшаві, під час саміту НАТО відбудеться двостороння зустріч між президентами США та України.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: