Львівський бронетанковий: найкримінальніший завод України?

4b346a27b3ca0e8e_650x410

Скандали навколо ДП «Львівський бронетанковий завод» точаться вже роками. Відтак, ІА Дивись.info вирішила дослідити судову історію заводу за останні роки.

Господарською діяльністю підприємства ми поцікавились з відкритих джерел – через Єдиний державний реєстр судових рішень. Першу частину матеріалу читайте тут.

Крім господарських справ має Бронетанковий по судах і цивільні позови. Більшість з них стосується виселення людей з гуртожитку, є справи і по незаконних звільненнях. Але, певна річ, найцікавіше стосується тих гучних справ, які мають позначку «кримінальні».

Зазвичай, слідчі, які займаються розслідуванням кримінальних проваджень, зверталися до суду аби витребувати потрібні їм документи для перевірки. Аби суд надав дозвіл, прокуратура писала пояснення суті справи. В одному з таких пояснень йдеться, що в 2011 році посадові особи заводу закуповували контрафактне обладнання для бронетанкової техніки за фіктивними документами.

Мало того, що контрафактне, то ще й дороге: «Проведеними в листопаді 2010 року КРУ у Львівській області заходами державного фінансового аудиту ДП МО України «Львівський БТРЗ» задокументовано, що протягом 2009-2010 років здійснювалась закупівля різноманітних запчастин та комплектуючих із перевищенням рівня закупівельних цін продукції над цінами інших підприємств Концерну «Техвоєнсервіс» від 1,9% до 95,9%», — йдеться у постанові Галицького районного суду Львова в 2011 році, де КРУ просило дати їм дозвіл на позапланову перевірку.

13509738_1622361788079097_1404691961_o (1)

В іншій справі, де слідчий просив надати йому доступ до документів йшлося: «…службовими особами ДП «Львівський бронетанковий завод» в період з 01.01.2012р. по 31.12.2013р., занижено сплату податку на прибуток підприємства в сумі 2 008 357,0грн., та в період з 01.04.2012 по 31.03.2014 року занижено сплату податку на додану вартість на загальну суму — 672 791,0грн., всього за період 2012-березень 2014 року занижено сплату податків на суму 2 681 148,0 грн., що призвело до ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах».

Такі недоплати тоді виявили працівники Сихівської ДПІ, разом з тим вони знайшли, що держпідприємство купувало в 2012 році запчастини в ЗАТ ВО «Машинобудівельний завод» на загальну суму більшу, ніж 9 мільйонів гривень. От тільки слідчим не вдалося тоді знайти фактичного місця розташування підприємства, тож в прокуратурі запідозрили, що воно має «ознаки фіктивності».

Шукали слідчі і запчастини, які завод закуповував в ТзОВ «Елат»  в 2013 році. Сума договору тоді коливалася в межах 2 мільйонів 738 тисяч гривень. Але слідчі на той час ніяк не могли знайти деталей чи хоча б підтвердити, що вони дійсно передавались на завод.

«Намальовані» мікросхеми і двигуни

Очевидно, що Бронетанковий і року не міг пропрацювати без якихось підозр з боку прокуратури і фініспекції. Ближче до нашого часу, маємо справу, яка почалася  у вересні 2015.

Військова прокуратура через Печерський суд Києва домоглася аби ДП «Львівський бронетанковий» тимчасово надав відомству свої документи. Як можна зрозуміти з пояснення прокуратури в суді, вони розслідують розкрадання державних коштів в сумі 50 мільйонів гривень. Щоправда, мова йде не лише про Львівський бронетанковий, в схемі задіяні 26 підприємств, більшість, з яких державні (ДП «Київський бронетанковий завод», ПАТ «НВО «КЗА ім. Г.І.Петровського», ДП «Львівський радіоремонтний завод», КП СПБ «Арсенал», ДП «Завод 410ЦА», ДП ДГЗФ «УКРІНМАШ», ПАТ «ТРЗ «Оріон», ДП «Львівський бронетанковий завод», ДВПТ «Граніт», ПАТ «Мотор Січ», КП «НВК «Іскра», ЗДП «Радіоприлад», ПАТ «Завод «Маяк», ПАТ «Київський завод «Радар», НДІ «Квант-Радіолакація», ДП «Радіовимірювач», ДП «МФ «Артем», ДП «НВК «Прогрес», ДП «Укроборонсервіс», ПАТ «Топаз», ДП «ЗДАРЗ «Мігремонт», ДП «Завод «Генератор», ДП «НКВГ «Зоря»-«Машпроект», ДАХК «Артем», ДП «НДІКА», ДП «НВК «Фотоприлад»).

Прокуратура підозрює, що деякі особи з цих підприємств в 2012-2014 роках «закупили» в двох київських фірм (ПОГ «Брендоборонмаркет» та ТОВ «ВТС-ПРОМ») мікросхеми та комп’ютерне обладнання, яке насправді нікуди не надходило.

За Остапця мікросхеми «купували», а тепер двигуни «продають». Принаймні саме таке враження складається після прочитання пояснень прокуратури за травень 2016 року. З матеріалів суду вбачається, що триває розслідування кримінального провадження, яке стосується двигунів і 28 мільйонів гривень.

13493510_1622798038035472_402460392_o

Так, в грудні 2015 року між Міністерством оборони та «Львівським бронетанковим заводом» був укладений договір, за яким завод мав би передати Міністерству новісінькі запчастини і комплектуючі. А саме 40 двигунів марки В-46-6 (першої категорії) та 4 коробки. Проте, прокуратура з’ясувала, що: «У день підписання договору за відсутності двигунів, технічної документації, паспортів заводу виробника, без їх прийняття та фактичної перевірки технічного стану, службовими особами військової частини - польова пошта В-3948 підписано акт прийому майна (40 одиниць двигунів марки В-46-6 та 4 одиниць коробок), на підставі якого державному підприємству «Львівський бронетанковий завод» перераховано бюджетні кошти в сумі 28 560 000 грн». Розслідування справи триває, тож наразі робити якісь висновки ще зарано.

«Розкрадання величезних коштів на обороні нашої країни в час коли йде війна — це мародерство, і не важливо хто саме ставив директорів оборонного підприємсва: минулий режим чи сьогоднішня влада, — коментує Галина Янко, Голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області, адвокат. — Ми нікому не дозволимо ставити життя наших хлопців, які бережуть наш спокій тут, під загрозу. І будемо крок за кроком викривати як військових прокурорів, які прикривають злочинців, так і самих посадовців, які наживаються на війні».

ІА «Дивись.info» скерувало запити в прокуратуру та на завод і сподіваємось, що  вдасться більше з’ясувати про долю згаданих кримінальних проваджень. Чекайте продовження…

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: