Переродження фільму Параджанова у виставці «Тіні забутих Предків»

1a8d753-tini-zabutykh-predkiv-3

26 червня у Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «Тіні забутих предків».

«Тіні забутих предків. Виставка» - масштабний музейний проект присвячений фільму Сергія Параджанова.

Зустріч розпочалася із вступного слова куратора Павла Гудімова: «Це достатньо незвичайний проект для України. Це є мультимедійна виставка, яка інспірована вільно. Ідея цього проекту належить кінокритику Андрію Алферову, який прийшов до мене і запропонував зробити виставку про фільм «Тіні забутих предків». Я взяв два тижні часу для чого, щоб дослідити чи є матеріали щоб зробити цю річ. Поїхав у Криворівню, поспілкувався з гуцулами, які мали відношення до фільму, був на кіностудію «Довженко». І виявилося, що серед тих крихт, які залишилися,  є матеріал, який можна зібрати в один великий проект. Створивши невелику кураторську групу Андрій Алферов, Павло Гудімов, Катерина Носко, Борис Філоненко, ми почали роботу.

Хочу зазначити, що до фінансування, монтажу та створення виставки долучилася кіностудія «Film.ua». Також проект був би не можливим без сприяння Львівської обласної адміністрації та Львівської міської ради. Крім того, найбільше допомогли меценати Фонд родини Загорій, Дмитро Шимків, Марк Захрін, Юрій Осламовський».

Директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський зазначив, що виставка «Тіні забутих предків» - один з найуспішніших проектів у Палаці мистецтв.

«Було цікаво працювати над цим проектом, бо була можливість робити його комплексно. Насправді і стаття, і перформанс, і шрифти – це частина одного продукту. Як художник я займався також рухомою частиною проекту», - розповів Андрій Хір.

Слід зазначити, що у структурі виставки закладений «шлях» фільму. А експозицію проекту можна поділити на блоки, кожен з яких дає можливість подивитися на «Тіні ….» під різними кутами. Важливою частино виставки є музика композитора Святослава Луньова, створена спеціально для проекту.

Зазначаємо, «Тіні забутих предків. Виставка» буде супроводжуватися культурною програмою, до якої увійдуть зустріч з учасниками зйомок Іваном Драчем, Ларисою Кадачниковою, Тіберієм Сільваші; дослідником фільму Сергієм Тримбачем; режисером Романом Балаяном. Також відбудеться круглий стіл на тему «Культура і туризм», презентація спеціально розроблений до проекту видань, кураторські екскурсії, кінопокази, концерти та багато іншого.

Відкриття виставки відбудеться 26 червня о 17:00 у Львівському палаці мистецтв. Вартість квитка у день відкриття 50 гривень.

Ірина Ферин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: