Результат референдуму негативно відіб'ється на європейській інтеграції та безвізу для України, - експерт

14691810975_d27230c7a8_z

ІА Дивись.info запитала в українського науковця, професора кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій факультету міжнародної політики УЖНУ Ігоря Тодорова, що чекає Британію та ЄС в подальшому, та що це означає для України.

Вчора у Британії відбувся референдум, чи залишатися країні у складі Європейського Союзу. Сьогодні результати підрахунку 100% бюлетенів на історичному референдумі засвідчили перемогу прихильників так званого Brexit.

ІА Дивись.info запитала в українського науковця, професора кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій факультету міжнародної політики УЖНУ Ігоря Тодорова, що чекає Британію та ЄС в подальшому, та що це означає для України.

За його словами, що буквально до кінця вчорашнього дня, попередні результати референдуму прогнозувались за збереження членства в ЄС.

«Перша реакція звісно шок, буквально до кінця вчорашнього дня, попередні прогнози були, що проголосують за збереження членства в ЄС. Про те, я думаю що це їхній вибір, і можна сказати, що це негативно відіб'ється передусім на Європейський Союз, та на європейській інтеграції України», - сказав експерт.

Також він додав, що результати референдуму можуть сприяти ліквідації Британії, як такої.

«Велика Британія мала в ЄС достатньо специфічні права разом з Данією та Швецією. Вони відмовилася входити в зону євро від початку, і вони не входили до шенгенської зони. Звісно ЄС буде перебувати теж в шоці, і це призведе до подальшого відкладання надання безвізового режиму Україні. Безумовно внутрішній процес у Великій Британії може бути теж не передбачуваний, адже в результатах показано, що практично вся Шотландія проголосувала за збереження членства в ЄС. Враховуючи, що в 2014 році був референдум, де ще трошки не вистачило голосів на вихід Шотландії з Британії, сьогоднішні події будуть сприяти фактично ліквідації королівства. Адже виходячи з того як проголосували Північна Ірландія, а Ірландія є членом ЄС, то можливо об'єднання - Північна Ірландія, Ірландія та Шотландія», - розповів Тодоров.

Експерт зазначає, що враховуючи повільність процедур, вихід Британії з ЄС може розтягнутися на роки.

«В тих вже європейських інституціях відповідно за квотами працюють сотні чи не тисячі британців. Їх будуть заміняти, а це неможливо зробити в один момент. Вже деякі експерти кажуть, що не виключено в процесі цього виходу і можливих негативних наслідків для Британії, через кілька років відбудеться знову референдум, щоб залишитися в ЄС», - повідомив він.

Також він додав, що результати референдуму вигідні Росії.

«Важко не погодитися з прем'єр-міністром Кемероном, який напередодні референдуму задав риторичне питання "кому вигідний вихід Великої Британії з ЄС?" і сам на нього відповів "Володимиру Путіну". Тобто враховуючи один з основних, мотивів цілей політики Путіна, є ліквідація ЄС»? - сказав науковець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: