Євген Глібовицький: «Росія почуватиметься впевненіше щодо України»

bd64e50-840

Експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький розповів чим може закінчитися для України вихід Британії з ЄС.

У своєму фейсбуці пан Євген проаналізував можливі наслідки для Україні через «відкол» Великої Британії від Європейського Союзу.

«Всередині ЄС з'являється нова тема, яка відтіснить Україну, Росію та інші східні виклики на маргінес. Потенційний рух до незалежності Шотландії та інших частин Британії з збереженням/вступом цих країн до ЄС перетворить британську тему на серіал, який міцно заповнить перші шпальти європейських видань».

Вихід Британії з ЄС в Брюсселі стане сигналом для необхідності реформ. Але вирішення цієї ситуації різні політичні сили бачать по-своєму. Тому доля України буде залежати на пряму від цих дебатів.

«Популісти на континенті отримають вітер натхнення (і російські гроші) в свої вітрила, дуже ймовірно, що вони активізуються по всьому ЄС.

Росія почуватиметься впевненіше щодо України і з більшим завзяттям просуватиме свій порядок денний в ЄС. Ізоляціонізм в США може посилитися на тлі суперечливих новин з Європи», - пише пан Євген.

Що ж робити в такій ситуації Україні та як продумати свої подальші кроки.

«Нам потрібна різка зміна нашої риторики і політики всередині ЄС. Наразі Україна подає себе і сприймається як жертва агресії, якій складно поратися самостійно. Успішність наших реформ сприймається дуже суперечливо. Нова українська політика має фокусуватись на промотуванні України як частини рішення, а не проблеми. На демонстрації України як сумлінного гравця, який допомагає зміцнювати безпеку ЄС. МЗС мав би фокусуватись на тому напрямку, де громадянське суспільство поки майже безсиле, а європейці слабкі - на нашій східній політиці. Те, що може Київ на Кавказі, в Центральній Азії, в Білорусі, Молдові - Брюссель чи інші ЄСівські столиці або не можуть, або не вміють, або не хочуть, або все разом. На тлі цього ми маємо нарощувати свою "м'яку силу" щодо Росії і Білорусі. Виклики знову приходять перед тим, як ми до них готові», - зазначає Євген Глібовицький.

Ірина ФЕРИН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: