Дехто говоритиме тільки про плюси, але це не так, – польський депутат про децентралізацію Польщі

Богдан Жоньца
Богдан Жоньца

Польська реформа децентралізації створила чи не найефективнішу модель місцевого самоврядування у Європі. Але разом із тим, вона мала й провальні наслідки.

Про це на Форумі місцевого розвитку, що триває у Трускавці, розповів Посол Сейму Республіки Польща Богдан Жоньца.

Він зазначив, що внаслідок децентралізації влади у Польщі місцеві громади збагатіли в рази, зуміли створити гідну інфраструктуру та надати можливості розвитку своїм жителям на місцях. Це була одна із найуспішніших реформ місцевого самоврядування у Європі.

Натомість цей процес мав значні вади.

[dyvys_blockqoute text="Чимало експертів говоритимуть лише про плюси децентралізації. Але це не так. Ми мали щонайменше два невдалих наслідки реформи місцевого самоврядування – освіта та медицина" author="пояснив Богдан Жоньца"]

За словами Посла, внаслідок децентралізації освіти – передання повноважень організації та розподілу коштів між освітніми закладами – створило дисбаланс між ґмінами у цьому питанні. Відтак багатші території мали кращі школи, бідніші інколи навіть закривали навчальні заклади.

Сьогодні польські парламентарі тепер знову хочуть створити національну освітню систему.

Друга проблема пов'язана із фінансуванням лікарень у різних повітах. Розподіл коштів між ними передавався старостам повітів. Але на сьогодні більшість медичних закладів країни мають борги перед державою. І вони дедалі більшають.

Тобто, процес реформування місцевого самоврядування у Польщі досі триває.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: