«Доктор Пі» або тріумф великого комбінатора: в очікуванні нових скандалів навколо «нейрохірурга-рекордсмена» (Відео)

121212

Він був «генієм», «рекордсменом» та «лікарем з великої літери». Однак історія розпорядилася по-іншому і Доктор Пі замість того, аби й надалі дивувати світ новими експериментами та проводити надскладні операції, потерпів фіаско і відправився за грати.

Він був «генієм», «рекордсменом» та «лікарем з великої літери». Однак історія розпорядилася по-іншому і Доктор Пі замість того, аби й надалі «дивувати» світ новими експериментами та проводити надскладні операції, потерпів фіаско і відправився за грати. Та навіть звідти Андрію Слюсарчуку вдалося вийти набагато швидше, ніж це передбачалося рішенням суду.   ІА «Дивись.info» прослідкувала весь шлях Доктора Пі від феєричного визнання до феєричного провалу.

«Вміння», що підкорили світ

Українець встановив світовий рекорд із запам’ятовування чисел Пі. Під таким заголовком 17 червня 2009 року одне із найавторитетніших українських медіа поширює матеріал про Андрія Слюсарчука. Як пише видання, чоловік запам'ятав 30 мільйонів чисел після коми числа ПІ і це світовий рекорд. Найближчий суперник - китаєць - збився на 67-ій тисячі.
Крім того, Андрій Слюсарчук може згадати будь-яке слово на будь-якому місці з 15 тисяч прочитаних ним книжок. Сам рекордсмен ще тоді зазначав, що свої методики хоче просувати у маси. От тільки спочатку треба перевірити їх на безпечність для голови. Бо пам'ятаєш багато чого - і доброго, і поганого.

До того ж, Слюсарчук обіграв комп’ютерну гру «Рибка-4». До нього зробити це не вдавалося нікому.

Щасливе життя тривало не довго

Він продовжує давати інтерв’ю стосовно того, що запам'ятовує мiльйони цифр
та наголошувати на тому, що є професором нейрохірургії. Однак одне із львівських видань своїм матеріалом «Сенсаційне викриття псевдопрофесора Пі» назавжди змінює хід історії і зриває маску з обличчя Андрія Слюсарчука. Журналісти стверджують, що Андрiй Тихонович Слюсарчук, який народився 10 травня 1971 року,  нiяк не мiг закiнчити школу анi в дев'ять рокiв, анi в дванадцять, як i стати студентом медичного унiверситету - нi в 12, нi у 18 рокiв. Позаяк дiйсна i правдива бiографiя "професора Слюсарчука" така: 1980 - 1987 роки (з другого по восьмий класи) Андрiй Тихонович Слюсарчук навчався i жив на Житомирщинi, а саме у селi Гришкiвцi Бердичiвського району, де є Бердичiвська спецiальна школа-iнтернат для дiтей сирiт та дiтей, позбавлених батькiвських прав. Там отримав свiдоцтво про закiнчення цього закладу. У 1987 - 1991 роках (вiд 17 до 20 рокiв) - Андрiй Тихонович Слюсарчук навчався у 208-й групi Мiжрегiонального вищого професiйного училища залiзничного транспорту за спецiальнiстю штукатур-плиточник-облицювальщик. А диплом про закiнчення у 1991 роцi Росiйського державного медичного унiверситету iм. Пирогова у Москвi Андрiєм Тихоновичем Слюсарчуком - сфальсифiкований документ.

doktor_pi

А потім одна за одною посипалися статті, в яких чесне ім’я Доктора Пі не просто піддавалося сумніву, а розвіювалося завдяки конкретним фактам.

Зокрема, у рамках кримінальної справи, порушеною за статею «шахрайство», слiдчi виконали величезний осяг роботи. «Ми робили запити у росiйськi вузи стосовно лiкарських дипломiв Слюсарчука. I нам надiйшли вiдповiдь, що такий у них не навчався. Робили запити в аптеки Росiї i встановили: цiни на росiйськi медичнi препарати, якi Слюсарчук давав хворим, коштували там копiйки. Ми довели, що це - шахрайство. Слюсарчуку пiдготували обвинувальний вирок. Та справу почала забирати прокуратура..."» - згадують слiдчi, якi вели цю справу. З 1998 року у справi чомусь почали часто змiнювати слiдчих.

Та тодi в рамках цiєї кримiнальної справи встановлено й таке: Слюсарчук має диплом Вiнницького медичного iнституту iм. Пирогова.  Цей же диплом Слюсарчук подасть у вiддiл кадрiв Львiвської полiтехнiки, влаштовуючись туди на роботу 1999 року.

Як випливає iз постанови про закриття кримiнальноi справи, датованої 31 жовтня 2003 роком, у слiдчого майора мiлiцiї Бацика В.В., який пiдписав постанову й бачив по документах, що росiйськi дипломи - фальшивка, не виникла думка про те, аби перевiрити, чи справдi громадянин Слюсарчук здобував медичну освiту ще й у вiдомому українському навчальному закладi. Чи, може, думка була, а рiч в iншому?

Другу кримiнальну справу проти Слюсарчука порушили 17 липня 2000 року у Львовi. Заяву до мiлiцiї написали Олег та Богдана Гамалiї, батьки двох дiтей. За лiкування своїх двох малих дiток подружжя заплатило аферистовi 1500 доларiв. Тодi це була майже цiна квартири. Коли дiтям пiсля «лiкування професора Слюсарчука» стало погано й батьки зрозумiли, що їх ошукано, вони пiшли до мiлiцiї.

I ось тодi в бiографiї «видатного професора-нейрохiрурга», яку вiн так жалiсно рекламує упродовж багатьох рокiв, з'явилася друга чорна пляма. Франкiвський райвiддiл (Львiв) порушив проти громадянина Слюсарчука кримiнальну справу за статтею 143.

Простеньку справу щодо дiтей Гамалiїв розслiдували... п'ять рокiв. I закрили. За ст. 6 п. 2 (вiдсутнiсть сладу злочину). Мотивацiя: Слюсарчук не винен, бо проводив лiкування... «як лiкар i кандидат медичних наук"». Тож 1500 доларiв теж узяв - як лiкар за лiкування. На цей момент статтю про вiдповiдальнiсть за незаконнi валютнi операцiї якраз вилучили.

Кінець легенді підкрався непомітно

17 листопада 2011 року суддя Галицького районного суду Львова Андрій Курилець визначив на час слідства запобіжний захід для Слюсарчука - взяття під варту.  Віднині «доктора Пі», як його назвали в Україні, із ізолятора тимчасового тримання міського відділу міліції переведуть у СІЗО. Під час судового розгляду Андрій Слюсарчук зазначив, що насправді він родом із Азербайджану і нині важко хворіє. За  словами Слюсарчука у нього пухлина мозку. Однак через те, що підозрюваний не з’являвся на виклики у міліцію та немає постійного місця проживання суд вирішив «доктора Пі» арештувати. На суді також виявилось, що Слюсарчук, який за матеріалами журналістського розслідування, підробив дипломи про закінчення медичних вищих навчальних закладів України та Росії досі працює в Інституті інноваційних технологій Міністерства освіти.

Та й рекорд більше не рекорд

Враховуючи, що згідно з задачами та цілями проект Книга Рекордів України збирає досягнення, які прославляють та популяризують нашу країну, представники організації офіційно заявляють, що всі досягнення Слюсарчука А. Т. у ході проведених експериментів рекордами більше не являються. Вся ж інформація, пов’язана з цими експериментами з Книги рекордів та інших носіїв – видалена.

383517880

 

Усі крапки над «і» розставив суд

Районний суд Львова засудив Андрія Слюсарчука, відомого як Доктор Пі до 8 років ув’язнення.

Відповідний вирок суд виніс ввечері у п'ятницю, 14 лютого. Суддя  Назар Дулепко зачитував вирок протягом 10 годин.

Суд звинуватив Слюсарчука за ч.1 ст.119 (вбивство з необережності) і засудив його до п'яти років позбавлення волі; за ст.138 (незаконна лікарська діяльність) до трьох років позбавлення волі; за ст. 358 (підробка документів, печаток і штампів) до двох років позбавлення волі; і за ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу до шести років позбавлення волі.

Суд вирішив обчислювати термін ув'язнення Доктора Пі  з 14 листопада 2011 року. Тобто з моменту його затримання.

Новий поворот в історії

На початку ж 2015 медіа знову вибухають інформацією про Доктора Пі. Виявляється, диплом українського «рекордсмена» таки справжній.

Правозахисник Тетяна Перепеткевич повідомила, що отримала в Москві документ, який вщент розбиває всю прокурорсько-судову версію про олігофрена із освітою штукатура та підробленим медичним дипломом, який невідомо з якого дива взявся кроїти черепи нещасним хворим людям. Через що останні начебто мерли десятками. Міністерство освіти РФ на запит правозахисниці повідомило, що жодною інстанцією на території Росії диплом Слюсарчука про закінчення Московського медуніверситету ім. Пирогова не скасовувався! Російське Міносвіти при цьому підкреслює, що згідно із законами РФ визнати диплом недійсним може тільки російський суд, якщо ж такого вироку немає, то документ про освіту вважається легітимним. Таким чином, враховуючи, що ніяких відповідних судових рішень щодо документів про освіту Андрія Слюсарчука в Росії немає, його освіта є цілком законною.

Ось вона - воля

24 червня засуджений за шахрайство Андрій Слюсарчук, відомий як «Доктор Пі», залишив Львівську установу з виконання покарань.

 Слюсарчук, рішення про звільнення з-під варти якого 23 червня ухвалив Апеляційний суд Львівської області, відмовився спілкуватися з журналістами.

Хоча його визнали винним у шахрайстві, двох ненавмисних убивствах і підробці документів, та термін перебування під вартою у засудженого рахується від дня арешту – 14 листопада 2011 року.

Андрій Слюсарчук оскаржив вирок. 26 січня 2015 року Апеляційний суд у Львові залишив «Доктора Пі» під вартою і не змінив міру покарання. Прокурор аргументував, що звільнення Слюсарчука з в’язниці дасть йому можливість втекти з України. Після вироку Апеляційного суду засуджений вдався до спроби самогубства. Вищий спецсуд призначив новий розгляд справи.

Цього року суд скоротив термін ув’язнення Слюсарчуку за «законом Савченко», йому залишалося відбути за ґратами ще 1,5 року з правом на умовно-дострокове звільнення.

Із львівського слідчого ізолятора псевдолікар не вийшов, а виїхав на приватному авто. Лежав на задньому сидінні, у петенціарній службі запевнюють – «доктор ПІ» до когось підсів. Його під брамою слідчого ізолятора ніхто не зустрічав.

 

Олег ГАЛІВ

фото: Інтернет, відео: Zaxid.net

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: