П’ятеро дітей на клас у віці до 10 років мають досвід вживання алкоголю, – нарколог (Інтерв’ю)

Наталія Чемерис – нарколог Львівського обласного наркодиспансеру. Це єдиний лікар-нарколог в області, який працює лише з підлітками. За десять років у професії каже: проблема алкогольної та наркотичної залежності серед підлітків Львівщини суттєво помолодшала.

До 26 червня, Дня боротьби із наркоманією, ІА Дивись.info поспілкувалась із фахівцем щодо тенденцій дитячої наркоманії на Львівщині.

— Станом на 1 січня 2015 року у Львівській області з метою профілактики на обліку у наркодиспансері стояло 129 підлітків. Вже у квітні цього року цифра зменшилась до 112. Можемо говорити про подолання проблеми?

— Тішитись нема чому. Цифра менша тому що одні виросли з підліткового віку, а інших під нагляд принципово не хочуть ставити батьки. Реальна цифра є більшою у 5-6 разів. І це ми говоримо лише про дітей, які один або кілька разів вживали алкоголь чи психоактивні речовини, тобто в них ще не розвинулась залежність. Батьки свідомо не хочуть свою дитину приводити у наркодиспансер, у кращому разі, якщо вони приводять, то пишуть офіційну відмову. Коли вони пишуть відмову – ми стаємо безсилі. Батьки вважають, що ця проблема стосується лише їхньої сім’ї, і вони, поки можуть, будуть справлятись. Коли вже вони стають безсилі, коли організм має сформовану залежність, тоді вже вони звертаються, але це пізно.

13518292_1624116997903576_1491877494_o

нарколог Наталія Чемерис

— Очевидно батьки бояться майбутньої дискримінації своїх дітей через те, що вони стоятимуть під наглядом у наркодиспансері.

— У цьому теж є правда. Але профілактика не тягне за собою позбавлення можливості видачі сертифікату на водійське посвідчення, на видачу зброї. Вона може тривати до року, в основному це психологічна робота, за потреби призначаються препарати вітамінного ряду, йде акцентування на препаратах групи «В», які для нервової системи є вкрай потрібними, тому цього лякатися не потрібно. Основна наша функція не поставити на облік, не зіпсувати підлітку майбутнє, нашим завданням є, щоб пацієнт від нас виходив здоровим, або у такій ремісії, яка б дозволила йому бути активним членом суспільства.

— Інформація про те, що підліток є під профілактичним наглядом або на обліку у наркодиспансері може потрапити до школи?

— Це не припустимо. Інформація є конфіденційною. Зберігається у комп’ютерній базі даних. Широкому загалу вона не може бути доступною. Вона може вилучатись лише у цілях судового слідства, згідно чинного законодавства.

[dyvys_blockqoute text=" Тому батьки і підлітки можуть бути впевнені: усі дані, які вони залишають нам, залишаються у стінах нашої установи" author=""]

— Що у поведінці дитини має насторожувати батьків?

— Дитина в цей момент не така, як зазвичай, це може легке сп’яніння від різноманітних алкогольних напоїв, може бути дивний настрій, наприклад дитина дуже сміється, чи навпаки – замкнута і не бажає входити у будь-який контакт з батьками, або у неї виражена агресія. Батьки тоді мають дізнатись істинну причину поведінки дитини і не лякалися слова наркодиспансер. Важливо не допустити вживання підлітками, або зупинити його на початкових стадіях, щоб не відбувалась подальша деградація особистості.

—У якому віці підлітки на Львівщині починають вживати алкоголь?

— Знаєте, що мене вразило за останній рік роботи? Була у нас зустріч із дітьми другого-третього класу. Я навіть зніяковіла, бо розказувати і застерігати дітей від алкоголю, а тим більше наркотичних речовин, я вважала, що це неприпустимо.

Але буквально за десять хвилин нашої розмови діти мені почали ділитись враженнями від досвіду їхнього вживання алкоголю. Ви знаєте, одних мама лікує гарячим вином, іншим, коли ноги промочать, бабуся додає до чаю кілька ложок коньяку. Батьки дитині у віці 9-10 років навіть умудряються давати пробувати пиво.

[dyvys_blockqoute text="В середньому виходить, що у віці 8-10 років, на клас, там де 30 дітей, четверо-п’ятеро учнів мають досвід вживання" author=""]

Була вражена, коли мені один хлопчина розказав, які бувають на смак «бірмікси». А випадок, коли діти у стані сильного алкогольного отруєння потрапили у лікарню на Орлика – це діти 7-8 років! Якщо вже дитина 7-8 років має досвід споживання, то це вже про щось свідчить.

— Виходить, що батьки самі заохочують своїх дітей до вживання алкоголю.

— Все йде від сім’ї. А залежність формується досить швидко, чим молодшими люди вперше пробують алкоголь – тим швидше виникає звикання. Якщо взяти жінку, чоловіка і підлітка і давати їм однаково вживати алкоголь, то найшвидше залежність сформується у підлітка. Дитячо-підлітковий період – це той період, коли батьки мають на себе взяти обов’язок вберегти дитину. Бо в дитини не сформований до кінця організм, крім того, це не сформований ще індивід, тому працювати пізніше дуже важко. Бо нема стержня опори, нема тих точок, на які може психолог опиратись, щоб повернути підлітка до нормального життя.

— Як швидко настає залежність від наркотиків чи алкоголю?

— Чим раніше людина спробувала алкоголь, цигарку чи наркотик, тим більша ймовірність, що це увійде у звичку і загалом у залежність. Практично усі наші пацієнти вважали, що вони це можуть споживати контрольовано – контрольовано не вийде. Бувають такі випадки, що навіть двох-трьохкратне споживання сильнодіючої речовини вже формує залежність.

— Діти з яких сімей найчастіше стають вашими пацієнтами?

— Ця проблема стосується не лише асоціальних, неповних сімей, малозабезпечених.

[dyvys_blockqoute text="Є дві крайності – недостатня опіка, або гіперопіка" author=""]

Ніхто не відкидає і спадковості, якщо у сім’ї були залежні від алкоголю чи наркотиків – ген міг успадкуватись, але невідомо чи він проявиться. Згадується пацієнт, якому батьки дали усе: престижна школа, престижний вищий навчальний заклад, дорога машина на 18 років, і підліток, а пізніше вже дорослий чоловік, кожного разу хотів попробувати щось нове. І дійшло до того, що сформувалася залежність від кількох психоактивних речовин. Крім алкоголю і марихуани, там були ще кілька видів наркотичних препаратів, тому що йому було мало стимуляторів, йому було мало відчуттів.

А наймолодший мій пацієнт – хлопчик дванадцяти років. Це була складна сім’я. Мама виховувала двох дітей самостійно. Вона займалася своїм життям, донька була під опікою бабусі, а хлопчина – як вийшло. У 12 років його не раз і міліція затримувала у стані алкогольного сп’яніння, і до нас він потрапляв. Але мама, скільки разів ми її запрошували, приходила до нас у нетверезому стані. Їй було байдуже – беремо ми під профілактику хлопчика, чи ні.

— Ви погоджуєтесь, що алкоголізм та наркозалежність – невиліковні?

— На сьогодні – це правда. Не лише в Україні, а й у світі лікарі працюють, щоб ліквідувати фізичну залежність від психоактивних речовин. Працюють у тому напрямі, щоб зменшити потяг. На тому етапі, коли включаються психологи, соціальні працівники, реабілітація – досягається лише ремісія в часі. Людина не споживає алкоголь чи субітекс, котерпін ЛСД, будь-що – рік, п’ять років, можлива ремісія навіть десять років, але доволі часто трапляється так, що пацієнти навіть з десятилітньою ремісією в часі повертаються до психоактивних речовин.

Я дуже добре запам’ятала одного із своїх перших пацієнтів, у якого ремісія була 10 років – пацієнт просто змінив вид психоактивної речовини, спочатку була залежність від алкоголю, а пізніше від наркотичної речовини.  Крім того, виникають і супутні хвороби. В алкоголіка з часом формується биче серце – воно збільшується в розмірі, гіпертрофується, але основної функції не виконує. Практично всі вони мають патологію кишково-шлункового тракту. Печінка – гепатити, цирози, асцити. Для наркотичних препаратів характерна втрата зубів, зміни у кістковій тканині.   Тому важливо не допустити цієї патології, бо вилікувати її – неможливо.

Наталія Чемерис і Марічка Алексевич

Наталія Чемерис і Марічка Алексевич

— Чому підлітки починають вживати алкоголь та наркотики?

— У молодому віці хочеться яскравих відчуттів, шаленства, драйву. Мало людей задумується над наслідками, які за цим стоять. Був у мене один пацієнт наприклад, хлопець з дуже гарної сім’ї. У нього був день народження, батьки, привітавши, дали йому кошти. Вони вирішили з другом піти у лісо-паркову зону. Взяли смаколиків, спиртних напоїв. Там вони познайомились із чоловіком, який вигулював собаку, він їх пригостив цигарками. Після цього одному з них просто стало кепсько – розвинулась блювота, а другому стало настільки зле, що дитина втратила свідомість. Товариш як «істинний» друг –  просто зник. Не спромігся викликати по мобільному швидку, чи повідомити кому-небудь про те, що сталося. Дитину потім доправили у реанімацію. Був важкий стан. Коли зробили тести, то виявили окрім алкоголю у крові ще й кілька різних видів наркотичних речовин. Тому треба звертати увагу на свою дитину. На те, хто входить в коло її друзів, які в них інтереси, що для них є пріоритетним.

— У яких містах Львівщини сьогодні найвищі показники вживання алкоголю та наркотиків серед підлітків?

— Червоноград, Дрогобич – найвищі показники. Це найпроблематичніші райони нашої області. Якщо говорити про саме місто Львів, то це Сихівський, Личаківський та Залізничний райони.

—А загалом, як можна окреслити Львівщину на фоні всієї Україні щодо наркотичної та алкогольної проблеми серед підлітків?

— Я б віднесла її до числа зі середнім рівнем, або навіть трохи нижчим за середній. Поки що ця ситуація є стабільна, хоча хотілося б, щоб вона була краща. Надіюся, що буде допомога зі сторони батьків, правоохоронців та ЗМІ.

Спілкувалась Марічка АЛЕКСЕВИЧ

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: