В Україні можуть скасувати мінімальні роздрібні ціни на алкоголь

Вищий адміністративний суд України 30 червня розгляне позов ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» (Харківська обл.) до Кабінету Міністрів про визнання незаконною і недійсною постанови про мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) на алкоголь

, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомили в асоціації «Укргорілка», питання підвищення, але не скасування МРЦ є критичним для галузі.

«Протягом 10-річного періоду існування мінімальні ціни зарекомендували себе не лише способом боротьби з нелегальними алкогольними напоями, а і як надійний спосіб наповнення місцевих бюджетів і державного бюджету України», - сказав у коментарі агентству голова асоціації Володимир Остап’юк.

За його словами, скасування мінімальних роздрібних цін означатиме легалізацію контрафакту на ринку алкогольних виробів.

«Уже сьогодні мінімальні роздрібні ціни не відповідають реаліям ринку, що призводить до появи на полицях магазинів продукції сумнівного походження, зловживань зі сплатою податків», - повідомив він.

Остап’юк додав, що нинішній рівень МРЦ не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції.

За розрахунками експерта, мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 л станом на травень 2016 не може становити менше ніж 69,9 грн, пляшки вина - 33 грн, коньяку «три зірки» - 104,9 грн.

«Легальні виробники алкогольних напоїв неодноразово зверталися до профільних міністерств і до прем'єр-міністра щодо необхідності приведення рівня мінімальних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованого рівня. Проте від початку 2016 року і досі ситуація навіть не зрушила з місця», - зазначає гендиректор «Укргорілки».

Як повідомлялося, уряд останнього разу підвищив мінімальні роздрібні цін на окремі види алкогольної продукції в червні 2015 року. Нинішня МРЦ півлітрової пляшки горілки становить 54,9 грн. Із 1 вересня 2015 року роздрібні ціни на вина в скляній тарі (об'єм 0,7 л) або іншій тарі (1 л) становлять 27 грн, на вина ігристі та шампанське в скляній тарі (0,75 л), а також на деякі вина (0,7 л) - 49,9 грн. МРЦ на пляшку коньяку (бренді) «3 зірки» об'ємом 0,5 л становить 84 грн, на пляшку «5 зірок» - 94 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: