Коли співаю — мені легше, - Назарій Яремчук. 21 рік без великого співака (Відео)

Yaremchuk Nazary

30 червня минає 21 рік від дня смерті Назарія Яремчука. ІА «Дивись.info» підготувала коротку візитку про життя та діяльність одного із творців української музики, що підкорила десятки світових сцен і не втрачає популярності й донині.

Народний артист України, Почесний громадянин Чернівців, володар Шевченківської премії за концертну діяльність. Український естрадний співак Назарій Яремчук у свій час  був удостоєний багатьох нагород і премій. І їхня кількість могла б невпинно зростати, бо ж унікальний голос, харизма і щира українська душа сприяли митцю упродовж всієї творчої реалізації. Та хід історії у 1995 змінила підступна хвороба, подолати яку генію було не до снаги.

Назарій Яремчук народився 30 листопада 1951 року в маленькому чернівецькому містечку. Сама родина була музичною, бо ж  у батька був тенор, він співав у церковному хорі. Мати, крім співів, грала на мандоліні і виступала в місцевому народному театрі. Тож ще маленьким хлопчиком Назарій також почав співати. І любов до музики він проніс крізь усе своє життя.

За освітою географ, а за покликанням великий музикант. Вирішальну роль у жтті Назарія відграла зустріч із студентом медінституту Володимиром Івасюком.  Перше ж  мистецьке визнання принесли пісні «Червона рута» та «Водограй» Володимира Івасюка, «Горянка» і «Незрівняний світ краси» Левка Дутковського. За виконання цих творів ансамбль «Смерічка» та його солісти Назарій Яремчук і Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти», а також «Пісня року-71/72», на яких вони підтвердили високу артистичну майстерність.

Роком світового визнання для Назарія став 1981. Саме тоді ансамбль «Смерічка» представляє державу на міжнародному конкурсі «Братиславська ліра». Соліст Яремчук став його дипломантом.

Не лишався осторонь співак і суспільно-політичних процесів. Під час Афганської війни Назарій кілька разів їздив у Афганістан і виступав перед солдатами. Крім того, багато часу співак приділяв пошуку нових талантів, підтримці самодіяльних колективів.

Після аварії на Чорнобильській атомній станції у квітні 1986-го Назарій тричі приїжджав в зону відчуження і виступав там перед ліквідаторами наслідків катастрофи. Після чергової поїздки до Чорнобиля додому він привіз костюм, рівень радіації на якому перевищував допустиму норму в кілька разів. Припускають, що тоді й  пустила коріння невиліковна хвороба митця.

Помер Яремчук 30 червня 1995 року. Співака поховали на центральному кладовищі Чернівців.

А вже у березні 1996 року Указом Президента України Назарію Яремчуку посмертно присуджено Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка.

1435658143_8

По собі артист залишив не лише чималий творчий доробок, але й талановитих нащадків: Марію, Дмитра та Назарія(молодшого) Яремчуків. І всі вони пішли музичними слідами батька.

Зараз співакові могло б бути 65. І, попри те, що свічка його життя згасла, слова співака й до цього часу залишаються актуальними та значущими для українського народу.

«Ми повинні віддавати своє тепло людям. Чому співак співає? Багато співають на вулиці, вдома. Але не всі стають співаками. Певно, того співак є співаком, що у нього серце переповнене, як те блюдечко, добротою», - говорив Яремчук.

І завжди у своїх виступах він ніс до людей слово Україна.

«Україну наповнила дешевизна, примітив у гарних обгортках. Ми гордились раніше, що ми найбільш читаючий народ і дуже розумний. На жаль, це не так. Як кролик перед удавом, наш народ перед урядом з півночі; народ також не робить висновків. Ще ніколи з півночі нам не приходило добро. Треба змінитись. Трохи порозумнішати. Всі наші експерти вказують, що шоколадні цукерки в нас кращі, але вони гірші, бо гірша обгортка, ще й дешевші», - зауважував співак.

І, хоча рідною домівкою були Чернівці, Назарій Яремчук по-особливому ставився до Львова.

Завжди, як плануються концерти у Львові — вони стоять, так би мовити, на особливому рахунку. Тому що тут працювати погано просто неможливо»

, - твердив митець.

Пропонуємо Вашій увазі кілька найвідоміших композицій у виконанні митця:

«Червона рута»

https://www.youtube.com/watch?v=DyKofvkPEmU

«Стожари»

«Гай, зелений гай»

Відео: youtube

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: