Перший пішов, але не останній, – політолог про голосування щодо Онищенка

151736

Олександр Онищенко – тільки перший у списку тих, кого у майбутньому можуть притягати до відповідальності за корупцію. Але не варто чекати швидких рішень. Реальна боротьба з корупцією буде тоді, коли будуть конкретні вироки судів. Про це «Дивись.info» сказав відомий український політолог Володимир Фесенко.

Олександр Онищенко – тільки перший у списку тих, кого у майбутньому можуть притягати до відповідальності за корупцію.  Але не варто чекати швидких рішень. Реальна боротьба з корупцією буде тоді, коли будуть конкретні вироки судів. Про це «Дивись.info» сказав відомий український політолог Володимир Фесенко.

«Те, що сьогодні Онищенка не було на засіданні Верховної Ради, означає, що він відчував таке рішення парламенту. Тобто що, скажімо так, його союзникам, тим, хто його захищав, зокрема фракція «Батьківщина», не вистачить голосів на його підтримку, тому він, власне, і не з’явився.  Думаю, що це показове рішення, до того ж не останнє. На мій погляд, НАБУ і, безумовно, Генеральна прокуратура продовжать цей процес. Я б сказав так: перший пішов, але не останній. Думаю, що будуть депутати з різних фракцій, будуть і державні чиновники, і представники минулої влади. Коли політичний рік тільки починався, я прогнозував, що нинішнього року ми таки побачимо активізацію боротьби із корупцією, зокрема завдяки створенню нових антикорупційних інституцій. І НАБУ зараз демонструє, що вони готові боротися. Не варто чекати, що заарештують всіх і відразу. Але треба пам’ятати, що тотальні арешти – це теж не демократія. Але там, де є готовність пред’являти претензії по конкретних справах, це треба робити. Думаю, така готовність була по Онищенку. Скоро буде продовження. Так що сьогодні було ухвалене цілком закономірне рішення», – сказав Володимир Фесенко.

Сьогодні частина депутатів не голосувала щодо притягнення до відповідальності, затримання та арешт Олександра Онищенка, і, на думку політолога, це цілком закономірна річ.

«Ті, хто не голосував чи не був у парламенті, побоюються, що далі їхня черга. Так само побоювався Опозиційний блок, який переважно не голосував, за виключенням Вадима Рабиновича», – наголосив експерт.

Утім, не варто чекати, що боротьба з корупцією буде швидкою та ефективною.

«Проблема, яка буде й у справі Онищенка – це те, що суд відпускає під заставу. Ось хоча б минулої п’ятниці заарештували головного санітарного лікаря Протаса. І що? Його відпускають під заставу. Ми таке вже бачили. Тому цю проблему має вирішити парламент. Треба або скасувати, або ускладнити процедуру звільнення людей під заставу, які звинувачуються у корупції. Тож сьогодні є ризик, що будь-хто може вийти під заставу після арешту. Є проблема й з судами. Але нагадаю, що Верховна Рада вже проголосувала за судову реформу, і я дуже сподіваюся, що ця судова реформа розпочнеться вже восени. Її норми такі, що винесення сумнівних вироків або сумнівні судові рішення будуть підставою для розслідування щодо тих самих суддів, наскільки вони справедливо діяли. Ризики з судами є, але, сподіваюся, що ситуація буде поступово змінюватися, і самі судді будуть боятися виносити сумнівні рішення. Не варто цього чекати завтра. Це складна справа, адже йдеться не лише про Онищенка, а про цілу групу людей. Звісно, результат боротьби з корупцією – це не просто голосування депутатів, а судові вироки. Тож будемо чекати перших судових вироків у справах, які зараз відкриває НАБУ», – зазначив Володимир Фесенко.

Як відомо, у вівторок Рада дала згоду на притягнення до відповідальності, затримання та арешт Онищенка. За це проголосували 275, 265 та 263 депутати відповідно.

За даними слідства, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства «Укргазвидобування» за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд гривень.

Самого Олександра Онищенка сьогодні на парламентському засіданні не було. За одними даними, він буцімто перебуває в Австрії (про це сам Онищенко написав у Фейсбук), за іншими – у Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: