Чому майбутнє ЄС залежить від України: думки публіциста

385358858

Сьогодні британський фунт впав до найнижчого рівня за останні 30 років, передає УП. Очевидно, що такий показник є результатом Brexit.

Сьогодні британський фунт впав до найнижчого рівня за останні 30 років, передає УП.  Очевидно, що такий показник є результатом Brexit. Експерти наголошують саме на економічному аспекті, наполягаючи на тому, що Британії не варто залишати ЄС. На негативних наслідках для ВБ та всієї структури ЄС пише й західна преса. Наприклад, New York Times зазначає, що вихід ВБ з блоку «скоротить зростання економіки, послабить фунт та боляче вдарить по фінансовому центрі ВБ». Поглянути на проблему ширше, не зосереджуючись лише на економічних моментах, нам запропонував публіцист, доктор політичних наук Йосип Дмитрович Лось.

f4c3e98bd3ad3c3b722cfad73413a0e6

Йосип Дмитрович пропонує досить цікаве бачення майбутнього ЄС та України. Мотиви виходу Британії професор вбачає в бюрократичній структурі, в яку перетворився Європейський Союз. На його думку ЄС хочуть перетворити на новий Радянський Союз, який би з центру керував та наказував. Утім, публіцист не підтримує результати референдуму, а лише акцентує увагу на самій постановці проблеми. Він певен, що для того, щоб вирішити проблему, потрібне потрясіння. «Адже лише таким чином можна змусити народ, націю, структури замислитися», - вважає Йосип Дмитрович Лось.

Фахівець з історії Східної Європи Тімоті Снайден висловив тезу про те, що тепер майбутнє Європи набагато більше залежатиме від позиції східних європейців, в тому числі й українців.

«Якщо громадяни Східної Європи будуть стверджувати: «Ну ось, Brexit якраз доводить безглуздість ЄС» - вони будуть шкодити ЄС, але якщо східні європейці скажуть: «Ні, ми до сих пір віримо в те, що у європейського проекту є майбутнє, просто це буде дещо інше майбутнє»- ось це буде гарною підмогою. Ви володієте певною свободою вибору, ймовірно, самі не до кінця усвідомлюючи це», - сказав фахівець в інтерв’ю УП.

Утім, стверджує професор, до Снайдера про потребу об’єднання саме на основі цінностей говорили ще Джузеппе Мадзіні, Ортега-і-Гассет та багато інших видатних постатей. На його думку, цінності України вже давно визначили її Європейське майбутнє, оскільки «Україна – типова європейська країна. Русь, яку називають Київська, фактично брала участь у формуванні європейської цивілізації, а Іван Павло ІІ характеризував Україну, як «мій улюблений народ».

«Ідеться про нашу участь у формуванні європейської цивілізації, великий людський потенціал, енергетичний ресурс: Україна має менше одного відсотка населення земної кулі, але на своїй території має чотири з половиною відсотка запасів корисних копалин.

До того ж  Україна зберегла ще вартості, які в Європі зникають. Це і світоглядні вартості, релігійне почуття, інституція родини тощо. У Німеччині, на жаль, ці речі зникають», - розповідає журналіст.

В перспективі Лось бачить Європу такою структурою, в основі якою лежатимуть християнські цінності та домінуватиме національних підхід: «ЄС потребує трансформації – підхід до Європи, як до Європи націй. Європу, яка виросла на християнських вартостях, про що говорив Іван Павло ІІ, заполонив релятивізм. І саме тому вихід Британії має й позитиви. Очевидно, що ЄС переродиться, усунувши бюрократію від влади, кожному народові дадуть право жити за власними традиціями, звичаями, мовою».

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: