Гори-гори ясно: чому палаючий терикон біля Соснівки досі отруює все довкола (фото, відео)

DSCF6418

Десять місяців горить терикон на околиці Соснівки. Під час лабораторних досліджень у повітрі виявили підвищений вміст отруйних речовин, а мешканці довколишніх населених пунктів частіше хворіють. Тим часом чиновники розводять руками: мовляв терикон належить приватній компанії, нехай вони й розбираються з пожежею…

7037-1

Горить два кілометри породного відвалу

Почав горіти терикон, який насипає ПАТ «Львівська вугільна компанія», у вересні 2015 року. Причина самозаймання – порушення технологій вивезення і трамбування породи. Тобто відходи вугільної промисловості не перешаровували глиною і землею, як це має робитися, а просто все зсипали на купу до того ж по сусідству із старим величезним териконом, який сьогодні використовують для гасіння нового, знову ж таки порушуючи всі можливі і неможливі правила та приписи.

Крім того, протягом осені і зими ніхто й не думав гасити терикон, схаменулися тільки навесні. Але той спосіб, який використовує Червоноградське спецуправління з гасіння териконів і рекультивації земель, нагадує радше переливання з пустого в порожнє або, якщо хочете, носіння води ситом. Працівники спецуправління вигрібають породу зі старого терикону і засипають нею новий. Причина такого щонайменше дивного рішення – велетенські борги ПАТ «Львівська вугільна компанія» перед спецуправлінням. Станом на кінець травня йшлося про суму у понад 12 мільйонів гривень.

У результаті терикон продовжує горіти, Червоноградське спецуправління з гасіння териконів і рекультивації земель створює імітацію роботи, а ПАТ «Львівська вугільна компанія» взагалі відмовляється від будь-який коментарів. (До слова, ІА «Дивись.info» ще наприкінці травня надіслала на  ПАТ «Львівська вугільна компанія» письмовий запит, однак досі ми так і не отримали жодної відповіді.)

Все б нічого, якби не те, що мешканці ближніх населених пунктів, Соснівки, Городища, Сільця, Волсвина, Межиріччя та Гірника, продовжують дихати отруєним повітрям, пити отруєну воду, споживати городину, вирощену на отруєних грунтах.

Крім того, терикон не тільки виділяє отруйні речовини під час горіння, а й є по суті бомбою сповільненої дії. І в цьому сенсі особливо небезпечний старий, вже давно відпрацьований терикон, який використовують як матеріал для гасіння нового. Температура у центрі такого відвалу породи сягає 3-4 тисяч градусів. Тобто терикон – це невеликий штучно створений вулкан, який зрештою може вибухнути. До речі, місцеві мешканці вже розповідали, як їх якось налякав сильний вибух. Але це могли бути лише квіточки, якщо найближчим часом не буде вжито негайних заходів, можуть піти і ягідки.

Прокоментував ІА «Дивись.info» ситуацію із териконом народний депутат Олег Мусій, який вже тривалий час б’є на сполох, гримає у всі двері, однак ситуація залишається патовою: «Це безвідповідальність усіх гілок влади. Коли народний депутат звертається  протягом 9 місяців з усіх телеканалів, з усіх трибун, з усіма запитами до всіх державних органів, а державні органи роблять вигляд, що вони нічого не чують і що це їх не стосується. Я отримав масу відписок просто ні про що: від Міністерства екології, від Державної служби з надзвичайних ситуацій, від Міністерства енергетики і вугільної промисловості… Не реагують на ситуацію ні голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, ні голова Сокальської райдержадміністрації Олег Пелих. Вони намагаються перевести стрілки, що це їх не стосується, адже ПАТ «Львівська вугільна компанія» приватна структура».

Депутат зауважив, що його вже півроку запевняють, що нічого страшного на териконі не діється і його з дня на день погасять. До слова, запевняли в цьому і журналіста ІА «Дивись.info» наприкінці травня.

«Договорилися до повного маразму, коли голова РДА Пелих вийшов з ініціативою гасити терикон водою. Це не просто невігластво, це злочин. Гасіння терикону водою призведе до вибуху. Є спеціальна технологія, є управління з гасіння терикону. Я глибоко обурений позицією місцевих чиновників. Вони хочуть, щоб повторилася трагедія, яка сталася на грибовицькому сміттєзвалищі. Є ж резервний фонд РДА, є резервний фонд ОДА. Невже не можна виділити кошти для ліквідації екологічної катастрофи. Горить два кілометри терикону. Замість вирішувати проблему радикально, вони засипають палаючий терикон відпрацьованою породою. Це все одно, що підкидати дрова у пічку. Я звертався до Генеральної прокуратури щодо порушення кримінального провадження за фактами порушення екологічного законодавства, ігнорування запитів і звернень народного депутата України і відповідно перешкоджання його діяльності, бездіяльності та невжиття дієвих заходів для гасіння терикону, що призвело до екологічної катастрофи, халатного ставлення до своїх посадових обов’язків стосовно відповідальних посадових осіб Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної служби надзвичайних ситуацій, голови Львівської обласної державної адміністрації, голови Сокальської районної державної адміністрації,  а також керівництва ПАТ «Львівська вугільна компанія». Натомість ГПУ пускає це по колу і перенаправляє до Львівської прокуратури. Не можна все спихати на приватну фірму. Це ж загально державна справа. Поруч із териконом живе 100 тисяч людей. Нехай чиновники спочатку вирішать проблему, а потім розбираються із приватними фірмами, нехай їм потім рахунки виставляють», – обурюється нардеп.

Хто крайній?

До речі, саме незрозуміла ситуацією із тим, хто, власне, є власником ПАТ «Львівська вугільна компанія», і з банкрутством фірми, дає можливість чиновникам абстрагуватися від проблеми.

ПАТ «Львівська вугільна компанія» – приватне підприємство, утворене на базі державного – Центральної збагачувальної фабрики «Червоноградська». Однак встановити кінцевих власників підприємства непросто через те, що пакети акцій неодноразово перепродавалися, а зараз проти тимчасової адміністрації фабрики порушена кримінальна справа. Водночас фактичні власники на територію свого підприємства навіть не можуть потрапити.

«До речі, на сьогодні відомо, що понад третина підприємства досі належить державі. Крім того, протягом майже двох років підприємство перебуває на стадії банкрутства. Позов проти ПАТ «Львівська вугільна компанія» подав один з банків, у якого підприємство брало кредити. Власники, наскільки мені відомо, це якась київська компанія. Вона володіє контрольним пакетом акцій і її представники, наразі, намагаються потрапити на територію своєї власності, а тимчасова адміністрація виставила охорону і нікого туди не пускає», – каже Олег Мусій.

За його словами, сьогодні збагачувальна фабрика використовується як корупційна схема з відмивання лівого вугілля. Підприємство має борги перед «Волиньвугілля».

«Бо вугілля взяли, а куди його діли, невідомо. Тимчасова адміністрація підконтрольна Міністерству енергетики. Скільки ж можна бути тимчасовою, коли минуло майже два роки. Проблему з гасінням слід вирішувати негайно, а вже потім розбиратися з фабрикою і її власниками», – додає нардеп.

До речі, свого часу збагачувальну фабрику пов’язували з членом Опоблоку Наталією Королевською.

«Так, свого часу вона мала стосунок до фабрики, але пакет акцій, який їй колись належав, Королевська давно продала київській фірмі», – каже пан Олег.

Отрута в повітрі

Тим часом поки тривають судові тяганини, чиновники один на одного перекладають відповідальність, спецуправління з гасіння териконів просто не має чим гасити відвал породи, а мешканці навколишніх населених пунктів продовжують дихати отруйним повітрям.

Олег Мусій скерував запит до Львівського обласного лабораторного центру Держпідемслужби України.

«На мою вимогу проведено санітарно-епідеміологічну експертизу навколишнього природного середовища в Городищі, Сільці, Гірнику та в Соснівці. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі подекуди перевищена в 2,5 рази. Значно зростає захворюваність органів дихання у дітей та дорослих у Сільці та Межиріччі, захворюваність кістково-м’язової системи у Соснівці», – повідомив народний депутат.

У висновках лабораторії зазначено, що не можна виключити негативний вплив палаючого терикону на здоров’я людей.

«За результатами проведення аналізу захворюваності дитячого та дорослого населення сіл Голодище, Сілець, Гірник і міста Соснівка та зважаючи на результати лабораторних досліджень, які провели ДУ «ЛОЛЦДСЕС України» у 2016 році, не можна виключити негативний вплив на здоров’я мешканців від наслідків самозаймання породного відвалу ПАТ «Львівська вугільна компанія», – йдеться у висновках лабораторного центру.

У повітрі фахівці виявили перевищення ГДК (гранично допустима концентрація) сірчистого ангідриду (діоксид сірки) від 2,3 до 2,8 рази, натомість оксиду вуглецю – у 1,9-2,4 рази.

Діоксид сірки за звичайних умовах – це безбарвний газ, з різким задушливим запахом, важчий за повітря удвічі. При охолодженні до -10 °С діоксид сірки скраплюється в безбарвну прозору рідину. Діоксид сірки дуже добре розчиняється у воді. Він отруйний, а наявність його в повітрі в кількості 0,33 мг/дм³ і більше викликає задишку і запалення легенів. Так само згубний вплив на організм має й вдихання оксиду вуглецю.

Варто зазначити, що досліджувалося тільки повітря, а є ще грунт, вода, не кажучи вже про те, що люди збирають у навколишніх лісах і вирощують на власних городах.

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: