Новостворені об'єднані громади Львівщини не можуть користуватися 90% земель

Сільськогосподарська земля на Львівщині
Сільськогосподарська земля на Львівщині / portal.lviv.ua

За межами населених пунктів знаходиться 90% земельного фонду Львівської області. Але нинішнє законодавство забороняє громадам міст, селищ і містечок користуватися нею. Це перешкоджає реформі місцевого самоврядування.

Про це заявив заступник голови Львівської обласної ради  Володимир Гірняк, передає кореспондент «Дивись.Info».

«До 2013 року землями за межами населеного пункту розпоряджалися районні чи обласні адміністрації. Зараз – Держгеокадастр», – пояснив Гірняк.

Виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України  Василь Абаімов навів приклад, що доводить абсурдність цієї ситуації: Стародобротвірська сільська рада відає територією у 7 тисяч 400 гектарів. Тут розташовані три села – Старий Добротвір, Стриганка та Тишиця і кілька хуторів. Населені пункти займають 10 гектарів, і саме цією землею може розпоряджатися сільська рада. Усі інші понад сім тисяч їй не належать.

Ростислав Замлинський також зауважив, що якщо земля й знаходиться поза межами населеного пункту, то це не означає, що вона уся не задіяна. За його словами, земельний банк у Львівській області налічує понад 900 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. Більшість використовують фермери та агрогосподарства.

Але ще 98 тисяч гектарів є вільними. Це неефективне використання можливостей земельного фонду. Проблему могло б вирішити передання повноважень розпоряджатися землею об'єднаним територіальним громадам. Але поки вони такого права не мають: відповідний закон прийнято лише в першому читанні.

Представники місцевого самоврядування сподіваються, що такий нормативний акт набуде чинності вже 1 січня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: