Україна та Канада відтепер торгують за новими правилами. Що це обіцяє сторонам?

Підписання угоди про ЗВТ між Україною та Канадою
Христя Фріланд і Степан Кубів підписують угоду про ЗВТ між Україною та Канадою / facebook Петро Порошенко

Підписана сьогодні віце-прем'єр-міністром України Степаном Кубівим і Міністром міжнародної торгівлі Канади Христею Фріланд Угода про Зону вільної торгівлі між країнами скасовує мита майже на всі товари та значно полегшує умови ведення бізнесу.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому Міністерством економічного розвитку та торгівлі України на офіційній сторінці у Facebook.

Відтак з України до Канади без мита можна ввозити усі сільськогосподарські продукти, крім птиці, молочних продуктів, яєць, сирів і цукру. Постачання цих товарів до американської країни також може не обкладатися податками, якщо їхня кількість не перевищує омовлених в угоді обсягів. Що ж до українських промтоварів, то наша країна відтепер може без мита постачати до Канади усі продукти такого типу, крім автомобілів, що є старшими за 7 років. Проблема в тому, що зараз в Україні мало виробництв, які могли б постачати до Канади промтовари.

Натомість умови ввезення канадських товарів до України дещо суворіші. Так без мита до нашої країни поки ввозитимуть тільки таку агропродукцію: рибу та морепродукти, зернові, арахіс, олійне насіння, шоколад, хлібобулочні та кондитерські вироби, соки та мінеральну воду, вино та пиво. За декілька років буде скасовано мита на птицю, яловичину, баранину, борошно, крупи, соуси, свинину, молочну продукцію, яйця, мед тощо. Вилучено з переліку безмитних товарів цукор.

Так само жорсткішими є й умови імпортування канадських промтоварів. Без оподаткування ввозитимуть текстиль, електричну апаратуру, обладнання та запчастини, вироби із заліза та сталі. За декілька років буде скасовано мита на канадські будматеріали, ручні інструменти, промислове обладнання, мотоцикли, причепи, судна, автомобілі, трактори тощо.

[dyvys_blockqoute text="Канада — одна з найбільших демократичних індустріальних держав. Раніше обсяги торгівлі між Україною та Канадою були дуже невеликими, проте це потрібно терміново виправити" author="відзначили у повідомленні"]

У міністерстві зазначили, що ця угода дозволить диверсифікувати торговельні зв'язки та експортні можливості України. Також там розповіли про платформу Canada-Ukraine Trade and Investment Support project - CUTIS, що має допомагати українському бізнесу у виході на канадський ринок.

Натомість, варто додати, що не варто сподіватися на швидке налагодження нових економічних зв'язків між Україною та Канадою, адже по двох роках війни та кризи у нашій країні вітчизняний підприємець опинився в ситуації, в якій важко розраховувати на експорт своєї продукції. Натомість головною короткостроковою перспективою, що відкриває ця угода, є можливість залучення канадських інвестицій до нашої країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: