Наукова сенсація. Археологи знайшли у Винниках поселення трипільців

На горі Жупан у Винниках знайшли поселення трипільців, яке змінило думку науковців про межі поширення цієї культури.

Як розповіли археологи, досліджувати поселення розпочали ще у 80-их роках минулого століття. Донедавна вважалося, що воно належало до культури лійчастого посуду. Знаходили тут  речі і культури Трипілля, але думали, що вони потрапили сюди внаслідок обміну між представниками двох культур. Але останнім часом було зроблено кілька радіовуглецевих датувань,  які показали, що між цими речами різниця у кілька сотень років.

«Щоб розвіяти сумніви спільна українсько-польська експедиція почала тут нові дослідження,  які дали неочікуваний результат. Поселення виявилося двошаровим. Верхній шар – це найбільш західне трипільське поселення відоме на сьогодні. Датується воно приблизно 3300-3100 роками до .н.е. Але за кілька сотень років до того тут влаштовували свої поховання носії культури лійчастого посуду. Тобто коли трипільці прийшли на це місце, тут було покинуте поховання культури лійчастого посуду.  Будуючи своє поселення трипільці його зруйнували. Ми знайшли залишки  трипільської двоярусної споруди. Таких на Львівщині ще не знаходили. Це фактично західний кордон трипільської культури» - розповів працівник Існитуту археології НАНУ Олександр Дяченко.

Археологічна експедиція триватиме до кінця липня. Розкоп законсервують, а дослідження продовжать наступного року. Всі знайдені артефакти передадуть у Винниківський історико-краєзнавчий музей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: