Депутати ратифікували Паризьку кліматичну угоду

Верховна Рада ратифікувала Паризьку угоду, яка прийде на зміну Кіотському протоколу. За відповідний законопроект проголосували 279 народних депутатів.

Положення пунктів 1-2 статті 9 Угоди визначають, що Україна не матиме фінансових зобов'язань у рамках Угоди. За аналогією з Кіотським протоколом, залучення фінансової допомоги, ймовірно, буде здійснюватися через механізми, зазначені у статті 6 Угоди, що передбачає здійснення добровільної співпраці задля підвищення амбітності дій щодо запобігання зміні клімату та адаптації до неї. Також ця стаття передбачає встановлення механізму сприяння скороченню викидів парникових газів і підтримки сталого розвитку.

Крім того, Україна, згідно з угодою, сама визначатиме обсяг викидів парникових газів відповідно до соціально-економічного розвитку.

Крім цього, угода дасть можливість залучати донорську допомогу.

«279 голосів ЗА ратифікацію Паризької кліматичної угоди. Україна входить до двадцяти країн, що першими ратифікували угоду , і це відкриває нові перспективи в захисті клімату та нові технічні можливості перед нашою країною», – прокоментувала перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

За її словами, це потужний сигнал світові, бо відповідальні і демократичні країни приділяють питанням екології першочергову увагу.

«І відтепер Україна демонструє, що це і для нас першочергове питання, а Угода не бовтається роками в ВР, чекаючи постановки і порядок денний. Я правда щаслива, що ми, нарешті, починаємо системно підходити до вирішення екологічних питань, що цього сесійного тижня ми прийняли кілька важливих рішень саме в питаннях екології. Ратифікація паризької кліматичної угоди - рекорд за швидкістю в ВР. Підписана у квітні, подана президентом в липні, розглянута комітетом терміново і ратифікована сьогодні. Чудовий результат. Дякую всім причетним - і КМ, і АП, що оперативно підготували документ до ратифікації, і профільного міністра Остапа Семирака, і профільному комітету , і депутатам, що системно займаються екологією – І. Рибаку, О. Єднаку, О. Рябчину і всім іншим», – зазначила Ірина Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: